Ieder maand zetten we een andere groente in de hoofdrol. Dit om jou wat meer achtergrondinformatie te geven over de groente die je eet. We trappen deze serie af met de courgette. Hoeveel weet jij eigenlijk van deze groente af? Je leert het in dit artikel.

Wat is de courgette?

De courgette (ook wel mergpompoen), die je in geel en groen hebt, behoort oorspronkelijk tot de familie van de komkommers. Ergens lijkt de dikkere variant er ook wel op, afgezien van de textuur en smaak. Het woord courgette is een verkleinwoord van het Franse courge, wat merg betekent.

In deze video van SchoolTV zie je op een simpele manier uitgelegd hoe de courgette groeit. Ook krijg je alle informatie over de anatomie van de plant.

Lekker koken met de courgette

Courgette is heel veelzijdig om mee te koken. Je kunt courgette in plakjes grillen of bakken, in blokjes koken, of lekker als rauwe snack eten. De smaak van een courgette is vrij neutraal. De bite geeft deze groente een bijzonder karakter.

Mocht je nou een courgette hebben die bitter van smaak is, eet deze dan niet op! De bittere smaak wordt namelijk veroorzaakt door de giftige stof cucurbitacine, welke van oorsprong in courgettes voorkomt. Gelukkig zijn telers erin geslaagd om het gehalte van deze stof nihil te maken. Dus eet je een courgette, komkommer of pompoen die bitter smaakt? Lekker laten staan!

Je hebt misschien wel eens courgettes met mooie bloemen eraan gezien. Een courgetteplant kan maar liefst 30-40 bloemen maken. Uit de bloem groeit een courgette, dus dat betekent ook net zoveel courgettes als bloemen uit één plant. De bloemen, die verhandeld worden als ‘courgette fleur’, zijn echte delicatessen in restaurants. Deze is gevuld of gefrituurd het lekkerste.

Recepten met courgette

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!