In stappen Eetwisselen

Met Eetwissels verbeter je stap voor stap wat je nu gewend bent te eten en te drinken. Je neemt bijvoorbeeld een keer een glas water in plaats van cola. Of je kiest voor een volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Of je gaat voor een handje noten in plaats van een schaaltje chips.

Welke eetwissel past bij jou?

Misschien wel de belangrijkste boodschap bij een Eetwissel: grote veranderingen hou je moeilijk vol. Ga dus voor kleine stappen. En: kies je eigen eetwissel. Wil je werken aan betere bloedglucosewaarde? Kies dan stappen naar minder suikers/koolhydraten of meer vezels. Ga je voor een betere bloeddruk, dan helpen stappen gericht op meer groenten en minder zout bijvoorbeeld.

Bewust Eetwisselen

Ben je een gewoontedier en neem je bijvoorbeeld zonder nadenken een pak spekreepjes of rookworst mee als je ook zuurkool en aardappels koopt? Bij Eetwisselen heb je wel even wat aandacht nodig. Denk goed na over een alternatief en kies bijvoorbeeld voor casselerrib in plaats van worst of spek als je minder vet of zout wilt eten. Of vervang een deel van de aardappels door knolselderij als je voor minder koolhydraten wilt gaan.

Wat wissel jij?

Wissel naar meer vezels

  • Chips –> ongezoute noten
  • Koek –> rauwkost met yoghurtdip
  • Kaas als beleg –> hummus en tomaat
  • Witte rijst –> zilvervliesrijst
  • Wit brood –> volkorenbrood
  • Sinaasappelsap –> sinaasappel
  • Cruesli –> zelfgemaakte granola

Wissel naar minder koolhydraten

  • Frisdrank –> water met sinaasappel, limoen, kaneelstokje of munt
  • Chocopasta –> pindakaas
  • Spaghetti –> courgette-spaghetti
  • Rijst –> bloemkoolrijst
  • Koek –> aardbeien
  • Aardappel –> knolselderij
  • Erwten –> spruiten of sperziebonen
  • Banaan –> blauwe bessen

Wissel naar onverzadigd vet

  • Gehaktbal –> zalmfilet
  • Stamppot met spekjes –> met noten
  • Salami –> sardines
  • Croissant –> mueslibol
  • Broodje kroket –> wrap of bagel met gerookte Makreel
  • Hagelslag –> pindakaas
  • Bakboter –> olijfolie

Een stukje duurzamer

Met Eetwissels kun je je voeding niet alleen gezonder, maar óók duurzamer maken. Algemeen kun je zeggen: hoe minder handelingen er nodig zijn voordat eten op je bord ligt, hoe beter voor het milieu. Alle handelingen die fabrieken uitvoeren, en alle verplaatsingen van producten (van fabriek naar winkel en van winkel naar jouw thuis) kosten energie. Kies dus lekker puur. Een maaltijdbox kan jou daarbij helpen.

Ook vaker plantaardig eten is goed voor het milieu en voor jezelf. Vegetarisch eten verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Vega-aandachtspuntje: zorgen voor genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, en vitamine B12. Bijvoorbeeld door in je Eetwissels vleesvervangers te kiezen als ei, peulvruchten, soja, ongezouten noten en pitten en verder te zorgen voor voldoende groenten, volkoren graanproducten en zuivel.

Meer inspiratie

Wil je minder vlees of meer groenten eten, maar geen concessies doen aan de smaak? In het kookboek HAPPY FOOD vind je heerlijke vegan recepten die iedereen kan inpassen in een drukke levensstijl.

Bron: Diabc april 2022, geschreven door Christel Vondermans. Benieuwd naar andere artikelen in het ledenmagazine Diabc? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!