De voordelen van sporten met diabetes

Sporten is goed voor je humeur en gezondheid. Het verlaagt je insulinebehoefte en verbetert je insulinegevoeligheid. De Gezondheidsraad adviseert om ten minste 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen. Als je diabetes hebt kan het sporten voor wat extra hobbels op de weg zorgen. Zo moet je letten op je bloedglucosewaarde voor, tijdens en na het sporten en zorgen dat je geen hypo krijgt tijdens het sporten (als je insuline of sulfonylureumderivaten gebruikt).

Veilig sporten met diabetes

Net als ieder ander wil je gewoon lekker sporten en genieten van de inspanning die je levert. Zit je helemaal in het moment? Dan kan het voorkomen dat je even je diabetes ‘uit het oog verliest’. Misschien denk je voor je training een goede bloedglucosewaarde te hebben, maar blijkt dat door je trainingsintensiteit achteraf toch te laag te zijn. Op zo’n moment is het fijn om kundige instructeurs om je heen te hebben die precies weten hoe ze om moeten gaan met mensen met diabetes. Dat geeft een veilig gevoel.

Sportscholen met oog voor diabetes

Sportscholen die verstand hebben van diabetes kunnen het keurmerk ‘Oog voor Diabetes’ aanvragen. Dit houdt in dat alle medewerkers een cursus krijgen over diabetes zodat ze jou optimaal kunnen begeleiden. Diabetesvereniging Nederland heeft alle sportscholen op een rij gezet met het keurmerk ‘Oog voor Diabetes’. Bekijk welke sportschool in jouw omgeving dit keurmerk heeft.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!