Hoe begin je na de vakantie weer met sporten? Fysio Erik Jan vertelt over opbouwen sport na vakantie.

Heb je met volle teugen genoten van een welverdiende vakantie? Of ben je van plan om de komende vakantie “vrij” te nemen wat betreft het sporten? Misschien ben je ergens wel een beetje bang dat je sportconditie daarna weg is? ‘Treur niet’, zegt fysiotherapeut Erik Jan Elzinga, ‘want je begint niet weer op nul’. Waarom dit zo is? Erik Jan praat je bij over het zogenaamde “spiergeheugen”.

‘Als je op vakantie besluit om even helemaal niks te doen om je lichaam de nodige rust te gunnen, dan moet je er rekening mee houden dat je conditie en spierkracht verslechterd zijn daarna’. Maar geen paniek! Hieronder lees je hoe opbouwen sport na vakantie te werk gaat.

Spiergeheugen
‘Als ik uit eigen ervaring het spiergeheugen moet verklaren, dan moet je je voorstellen dat je spieren zich herinneren dat je vóór de vakantie hebt gesport. Begin je na de vakantie weer met bewegen, dan ben je sneller weer terug op je oude niveau. Heb je bijvoorbeeld voor de vakantie drie maanden getraind om 20 minuten achter elkaar te kunnen roeien, dan zal je na de vakantie niet nog eens 3 maanden tijd daarvoor nodig hebben’.

‘Mijn advies is dan wel om te starten op 80% en niet meteen voluit te gaan met trainen. Waarschijnlijk krijg je ook na de eerste training enorme spierpijn. Dat komt omdat je lichaam en je spieren weer moeten wennen aan de belasting’.

Tips bij spierpijn
Wil je meer weten over sporten met diabetes type 2? Dan hebben onze fysio’s nog meer tips voor je! Fysio Rommie Dijkman legt zelfs in haar blog uit wat spierpijn is en hoe de spieren in je lichaam werken.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!