Biologische klok

Je biologische klok regelt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Dit gebeurt automatisch. Door de overgang van zomer- naar wintertijd wordt je biologische klok ontregeld. Daglicht draagt er aan bij dat je biologische klok zich aanpast aan het nieuwe ritme. Het helpt dus als je veel naar buiten gaat.

Je ritme vasthouden

Rust en regelmatig zijn goed voor je gezondheid, zeker als je diabetes hebt. Ga bijvoorbeeld iets later naar bed zaterdag en sta op je gebruikelijke tijdstip op de volgende ochtend. Als je medicatie gebruikt dan kan je deze op dezelfde tijd innemen als je gewend bent. Neem je bijvoorbeeld om 15:00 uur zomertijd medicatie in, dan kan je dat straks met wintertijd ook om 15:00 uur doen. In de meeste gevallen maakt het ene uur verschil niet of weinig uit. Bij twijfel kan je deze week alvast overleggen met je diabeteszorgverlener.

Wintertijd instellen op je diabeteshulpmiddelen

Gebruik je een insulinepomp of bloedglucosemeter? Denk er dan aan om de tijd aan te passen. Dit gaat niet automatisch zoals je misschien gewend bent van je telefoon.

Voorkom een winterdip

Met ingang van de wintertijd worden de dagen korter en donkerder. Een winterdip ligt dan op de loer. Voorkom een winterdip met de volgende tips:

  1. Ga zoveel mogelijk naar buiten. Maak bijvoorbeeld iedere middag een wandeling. Zo profiteer je maximaal van het daglicht. Daglicht zorgt voor vitamine D en is onmisbaar voor een goede weerstand. En die kun je nu zo goed gebruiken in de winter.
  2. Opstaan is makkelijker als het licht is. Zet dus als je wakker wordt een lamp aan en doe de gordijnen open. Heb je moeite om wakker te worden in de winter? Dan kan een lichtwekker je daar bij helpen. Een lichtwekker bootst een natuurlijke zonsopkomst na waardoor je op een natuurlijke manier geleidelijk wakker wordt.
  3. Beweeg iedere dag en sport regelmatig. Als je sport maakt je lichaam endorfine aan, wat er voor zorgt dat je je energieker voelt. En beweeg of sport je buiten, dan kom je makkelijker aan je benodigde daglicht en vitamine D.
  4. Bespaar energie met regelmaat. Onderzoek wijst uit dat routinematige activiteiten veel minder mentale energie kosten. Sta bijvoorbeeld iedere dag rond dezelfde tijd op en eet op vaste tijden. In het artikel 7 tips om je leefstijl te verbeteren geeft leefstijlcoach Meijke van Herwijnen tips om meer rust en regelmaat in je leven te krijgen. 
  5. Beperk ‘s avonds de hoeveelheid licht en schermtijd voor een goede nachtrust. Kies je voor sfeerverlichting of kaarsen en een boek in plaats van televisie kijken, dan geef je je lichaam het signaal dat het zich moet voorbereiden op de nacht en maakt je lichaam melatonine aan om goed te kunnen slapen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!