Daarnaast zijn angst voor hypo’s, angst voor prikken, moeite hebben met het aanpassen van de leefstijl en verminderde kwaliteit van leven, redenen om psychische klachten te ontwikkelen.

Diabetes burnout

Diabetes is een chronische ziekte waarbij de kans op een burn-out hoog is, volgens onderzoeken. Er komt een heleboel zelfzorg bij kijken, die de patiënt voor grote opgaven stelt. Zo moet er rekening gehouden worden met het verkrijgen van stabiele bloedsuikerwaardes, voeding, voldoende bewegen, weinig stress en/of medicatie.

Soms ontkom je niet aan het slikken van medicatie of het spuiten van insuline bij diabetes type 2. Ook al werk je nog zo hard aan het verbeteren van je leefstijlgewoontes. Uit een onderzoek (2006) blijkt dat wanneer type 2- patiënten in een vroeg stadium ontdekken dat ze diabetes type 2 hebben, dit weinig tot geen emotionele reactie teweegbrengt. Het vermoeden is dat medicatie slikken vaak nog niet nodig is, omdat er eerst volstaan wordt met leefstijlaanpassingen.

Toch blijkt uit langlopend onderzoek, ook uit 2006, dat de impact van diabetes zowel fysiek als mentaal verandert. Dit kan komen doordat er complicaties kunnen optreden die de kwaliteit van leven nadelig kan beïnvloeden (1999). Het ontwikkelen van psychische klachten is volgens professor Pouwer ‘niet zo gek’: “Complicaties bij diabetes zijn een enorme risicofactor voor het ontwikkelen van psychische klachten”.

Psychische problemen

Dat het nog niet tot iemand doordringt dat hij/zij diabetes type 2 heeft, verandert zodra behandeling met insuline nodig is. Dit besef brengt veel emoties en weerstand met zich mee, blijkt uit een 2005 onderzoek. De weerstand komt door de angst voor het injecteren, maar ook omdat de patiënt voelt alsof hij/zij gefaald heeft. Er is namelijk een ‘ernstigere’ vorm van diabetes ontstaan.

Diabetes vraagt veel van je, de zorg voor jezelf kan als een behoorlijke druk worden ervaren. Psychische problemen, waaronder angst en depressie kunnen de zorg voor jezelf extra bemoeilijken. Volgens professor Frans Pouwer hoef je je echt niet te schamen voor neerslachtige gevoelens en gedachten. Het is volgens Pouwer heel belangrijk om je “niet te schamen” voor het feit dat je het gevoel hebt “niet de oude te zijn”. “Dus dat het niet lekker gaat betekent niet dat je hoeft te denken ‘ben ik nu gek?’”.

Wat kun jij zelf doen tegen depressieve gevoelens?

Schroom niet om psychische hulp te zoeken. Ga eens langs bij de huisarts of POH’er en bespreek je klachten. Ermee blijven zitten om wat voor reden dan ook, bemoeilijkt het alleen maar voor jezelf. Als je de stap toch nog te groot vindt, kijk dan eens of er een bruikbare tip in dit artikel 7 tips om depressieve klachten te verslaan voor je tussenstaat.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!