In 2010 kwam de Consumentenbond met een bericht naar buiten dat diepvriesproducten even gezond zijn als verse. In sommige gevallen zelfs gezonder. De verschillen in hoeveelheden vitaminen en mineralen tussen verse groenten en die uit pot, blik of diepvries zijn miniem. Dat bleek uit een grootschalig onderzoek van de Consumentenbond, naar producten uit Nederlandse supermarkten.

Ingevroren gezonder dan vers

De Engelse krant The Dailymail berichtte in 2013 ook dat ingevroren groente en fruit vaak gezonder zijn dan verse producten. Dit naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Chester. Ook Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Georgia (2018) komen tot de conclusie dat de voedingswaardes van ingevroren fruit gelijk zijn aan die van vers fruit. Sommige soorten bevatten zelfs hogere waardes dan de verse variant.

De verklaring? Verse producten zijn vaak helemaal niet zo ‘vers’ meer. Ze liggen soms dagenlang in de schappen van de supermarkt voor aankoop door de consument. Als ze dan ook nog eens een paar dagen in de koelkast van de consument liggen, daalt het gehalte aan vitaminen en mineralen nog meer. Bevroren groente en fruit worden vaak al direct na de oogst ingevroren. Hierdoor worden vitamines, mineralen en antioxidanten als het ware “ingekapseld”. Deze blijven dan bewaard.

Ook het Voedingscentrum geeft aan dat ingevroren groente en fruit niet minder gezondheidsvoordelen hebben dan verse producten. Wat betreft vitamines en mineralen doen ze niet onder voor verse etenswaren. Wel moet je opletten: soms krijgen pot-, blik- of diepvriesproducten zout of suikers als toevoeging.

Kant-en-klaarmaaltijden
Hoe zit het dan met kant-en-klaarmaaltijden? Volgens het Voedingscentrum hangt het af van de samenstelling van zo’n maaltijd of het gezond is of niet. Een goede kant-en-klaarmaaltijd voldoet aan de volgende eigenschappen:

§ Grootte van 450 tot 750 kcal per portie;

§ Ten minste 150 gram groente, wat kan worden aangevuld met salade of rauwkost, al dan niet kant-en-klaar;

§ Weinig verzadigd vet en zout.

Maaltijdboxen
Toch liever vers eten? Voluitlevenmetdiabetes.nl biedt in samenwerking met Ekomenu een speciale biologische diabetes maaltijdbox aan en een koolhydraatarme maaltijdbox. Nu 25% korting op de eerste box! 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!