Vers voedsel gezonder dan diepvries? In sommige gevallen andersom! Lees hier waarom.

In 2010 kwam de Consumentenbond met een bericht naar buiten dat diepvriesproducten even gezond zijn als verse, en in sommige gevallen zelfs gezonder. De verschillen in hoeveelheden vitaminen en mineralen tussen verse groenten en die uit pot, blik of diepvries zijn miniem, zo bleek uit een grootschalig onderzoek van de Consumentenbond naar producten uit Nederlandse supermarkten.

Ingevroren gezonder dan vers
De Engelse krant The Dailymail berichtte in 2013 ook dat ingevroren groente en fruit vaak gezonder zijn dan verse producten. Dit naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit van Chester. Ook Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Georgia (2018) komen tot de conclusie dat de voedingswaardes van ingevroren fruit gelijk zijn aan die van vers fruit. Sommige soorten bevatten zelfs hogere waardes dan de verse variant.

De verklaring? Verse producten zijn vaak helemaal niet zo ‘vers’ meer. Ze liggen soms dagenlang in de schappen van de supermarkt voordat ze worden gekocht. Als ze dan ook nog eens een paar dagen in de koelkast van de consument liggen, daalt het gehalte aan vitaminen en mineralen nog meer. Bevroren groente en fruit worden vaak al direct na de oogst ingevroren, waardoor vitamines, mineralen en antioxidanten als het ware “ingekapseld” worden en behouden blijven.

Ook het Voedingscentrum geeft aan dat ingevroren groente en fruit niet minder gezondheidsvoordelen hebben dan verse producten. Wat betreft vitamines en mineralen doen ze niet onder voor verse etenswaren. Wel moet je opletten: soms worden zout en suikers toegevoegd aan pot-, blik- of diepvriesproducten.

Kant-en-klaarmaaltijden
Hoe zit het dan met kant-en-klaarmaaltijden? Volgens het Voedingscentrum hangt het af van de samenstelling van zo’n maaltijd of het gezond is of niet. Een goede kant-en-klaarmaaltijd voldoet aan de volgende eigenschappen:

§ Een maaltijd met een grootte van 450 tot 750 kcal per portie;

§ Een maaltijd met ten minste 150 gram groente, wat kan worden aangevuld met salade of rauwkost, al dan niet kant-en-klaar;

§ Een maaltijd met weinig verzadigd vet en zout.

Maaltijdboxen
Toch liever vers eten? Voluitlevenmetdiabetes.nl biedt in samenwerking met Ekomenu een speciale biologische diabetes maaltijdbox aan en een koolhydraatarme maaltijdbox. Nu 25% korting op de eerste box! 

 

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?