Waarom gaven ze mensen met diabetes vroeger het advies om te gaan paardrijden?

Wist je dat.. Mensen die eeuwen geleden aan diabetes mellitus leden als advies kregen om te gaan paardrijden? Dit zou ervoor zorgen dat ze minder hoefden te plassen, zodat de suiker in het lichaam niet weg zou stromen via de urine.

Er zijn nogal wat gekke tips gegeven aan mensen met diabetes mellitus door de eeuwen heen. Natuurlijk wist men toen ook nog niet precies wat diabetes was en hoe dit te behandelen.

Paardrijden en wijn drinken
Diabetes duikt al op in oude geschriften uit India, Egypte en Griekenland, zo’n 1500 jaar voor Christus. Het zijn beschrijvingen van mensen die lijden aan een geheimzinnige ziekte waardoor hun lichaam ‘wegteert’.
Kruidendrankjes, honing nemen, wijn drinken, het afnemen van bloed uit de aderen, paardrijden en het gebruik van opium. Niks hielp echter en mensen bleven zogenaamd ‘wegteren’.

Dat ‘wegteren’ komt doordat mensen meer vocht verliezen dan noodzakelijk is. Het lichaam gaat eigen vetten en eiwitten verbranden om te kunnen blijven functioneren, omdat de cellen geen beschikking meer hebben over glucose vanwege een absoluut insulinetekort. Daarnaast trachten de nieren het glucosegehalte in het bloed te verlagen door het uit te plassen, waardoor je veel te veel vocht verliest. Je droogt uit en door de vetverbranding krijg je keto acidose: een levensgevaarlijke verzuring van het bloed.

Uiteindelijk komt er een effectieve behandeling voor mensen met diabetes mellitus die wel werkt. Meer weten? Lees dan over de ontdekking van insuline in 1921.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!