Een stukje geschiedenis over de ontdekking van insuline.

Wist je dat.. Onderzoekers in 1921 pas ontdekten waar ze insuline vandaan moesten halen om toe te dienen aan mensen met diabetes? En dat mensen hiervoor dus gewoon stierven aan diabetes mellitus?

De ziekte diabetes mellitus, wat letterlijk ‘honingzoete doorstroming’ betekent, bestaat al eeuwen. In 250 tot 150 jaar voor Christus (het jaar 0) bedacht de Griekse arts Apollonius van Memphis al de naam diabetes die later voluit diabetes mellitus werd. Hoe kan het dan dat er pas in de 20e eeuw een behandeling voor de ziekte is uitgevonden?

Dat komt omdat er tot ca. 1800 niks bekend was dat er niet alleen te veel suiker in de urine van de patiënten zit, maar ook in het bloed. Geleerden John Rollo en Claude Bernard ontdekken dat diabetes ook te maken heeft met de suikerstofwisseling. Zij kwamen er ook achter dat koolhydraten eten gevolgen heeft voor het glucosegehalte in het bloed.

Doorbraak
In 1869 ontdekt de Duitser Paul Langerhans dat er in de alvleesklier cellen zitten die insuline aanmaken. Feit blijft nog steeds dat mensen suiker blijven uitplassen zonder oplossing. Twintig jaar na de ontdekking van Langerhans ontdekken Joseph von Mehring en Oskar Minkowski dat de insuline die in de alvleesklier ontstaat van essentieel belang is, zonder de insuline kan het lichaam namelijk niet de suikers uit het bloed verwerken en ontstaat dus diabetes.

Insuline van honden en kalfjes
Maar hoe produceer je insuline uit de alvleesklier als deze zijn werk niet naar behoren doet? In 1921 komt de oplossing. Frederick Banting en Charles Best slagen erin om insuline uit de alvleesklier van honden en kalfjes te halen, zodat ze die kunnen gebruiken voor mensen met diabetes. Leonard Thompson (14 jaar oud) is de eerste persoon die met succes wordt behandeld met insuline afkomstig van dieren.

Tegenwoordig maakt men gebruik van synthetische insuline, waardoor insuline van dieren niet meer nodig is. Er is tegenwoordig wel meer veranderd in de behandeling van diabetes. Al komt de aandoening steeds meer voor, en dan met name diabetes type 2. Een gezonde leefstijl is van groot belang bij het voorkomen van de ziekte, of om je suiker onder controle te houden. Weten hoe je optimaal en gezond kunt leven met diabetes? Lees dan het boek diabetes type 2: maak jezelf beter!

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!