De Latijnse benaming voor Diabetes Mellitus is… ‘Honingzoete doorstroming’.
De Latijnse benaming voor Diabetes mellitus is letterlijk ‘honingzoete doorstroming’. De naam is te danken aan één van de belangrijkste verschijnselen bij diabetes, namelijk de zoete urine. Dit komt door een te hoge concentratie van glucose in het bloed en daardoor ook in de urine.
Bij mensen zonder diabetes zit er geen glucose in de urine. De nieren laten namelijk bij een normaal bloedglucosegehalte geen glucose in de urine door. Als je bloedsuiker echter boven een bepaalde waarde uitstijgt, kunnen de nieren alle glucose niet meer goed tegenhouden en komt een deel ervan dus in de urine terecht. Omdat glucose water bindt, neemt tegelijk de hoeveelheid (zoete) urine toe.
Vaststellen van diabetes: proeven is weten
Voordat er met medische onderzoeken kon worden aangetoond of iemand diabetes had, werd de aandoening vastgesteld op een manier die nu wel heel apart aanvoelt. De arts proefde namelijk de urine van een patiënt om te kijken of deze zoetig van smaak was. Een minder ‘intieme’ methode was om de urine op een schoteltje buiten neer te zetten en te kijken of er wespen of andere insecten op af kwamen.
Gelukkig gaat dit tegenwoordig wel anders 😉
Tip: ben je al lid van onze Facebookpagina?