Als je overgewicht hebt, heb je een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rondom de buik zit. Een gezonde leefstijl, meer bewegen en gezonde voeding, helpt om af te vallen en kan zo bijdragen aan het voorkomen van diabetes type 2. Wil je weten wat je het beste wel en niet kunt eten? Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt voor voedingsadviezen.

Mensen met diabetes type 2 hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Vandaar dat het ook wel suikerziekte wordt genoemd. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van diabetes type 2 en het verminderen van de complicaties.

Gezonde voeding
Voor mensen met diabetes type 2 is het net als voor iedereen belangrijk om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast zijn de adviezen voor mensen met diabetes type 2 extra gericht op: een gezond gewicht bereiken en behouden, veel bewegen, de bloedsuikers onder controle houden en goed zorgen voor hart en bloedvaten.

Voedingsadviezen
Van gezond eten heb je extra plezier als je diabetes hebt. Maar wat is gezond? Daarover bestaan veel verschillende meningen. Dit zijn betrouwbare adressen als je voedingsadvies wilt krijgen:

Diabetesvereniging Nederland (DVN)
Diabetesvereniging Nederland behartigt de belangen van mensen met diabetes en biedt daarnaast informatie en deskundig advies over diabetes. Zo ook gerichte voedingsadviezen over onder meer koolhydraten, koffie en thee, zuivelproducten en vis.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum is voor iedereen wel bekend, deze organisatie is al sinds 1941 actief om ons van gezonde en gevarieerde voedingsadviezen te voorzien. Zij geven onder meer advies voor mensen met diabetes, voor wie het, net als voor iedereen, belangrijk is om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Met onder andere voldoende groente en fruit, zachte smeer- en bereidingsvetten, volkorenproducten, vis, peulvruchten, noten, zuivel en water en thee.

Diabetesfonds
Het Diabetes Fonds betaalt onderzoekers om betrouwbare adviezen te halen uit het vele bestaande onderzoek. Die adviezen over gezond te eten bij diabetes lees je op hun website, plus honderden lekkere en gezonde recepten.

Diëtist
Je kunt uiteraard ook persoonlijk advies en begeleiding vragen aan een diëtist. Erkende diëtisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Adressen vind je op de website van de vereniging. Er is ook een vereniging van diëtisten die zich hebben gespecialiseerd in diabetes, dat is de DNO.

Diabetesverpleegkundige (DVK)
Diabetesverpleegkundigen hebben zich gespecialiseerd in de zorg rondom mensen met diabetes. Zij geven voorlichting, instructie, begeleiding en praktische hulp aan mensen waarbij diabetes is geconstateerd. Ze werken samen met een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Bij je huisarts kan je er meer informatie over inwinnen.

Wil je meer informatie en tips bij diabetes? Lees dan meer op Voluit Leven met Diabetes, vrijwel elke dag worden nieuwe artikelen toegevoegd. Volg jij onze facebookpagina al voor de laatste updates?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!