Volgens onderzoek naar de rol van suikerhoudende drank en het risico op diabetes type 2 geeft 200 milliliter aan suikerhoudende dranken per dag al een verhoogde kans op suikerziekte. Bovendien kan het veelvuldig drinken van suikerhoudende dranken leiden tot inname van (te) veel calorieën, wat ook weer overgewicht kan veroorzaken.

Wat valt er onder de suikerhoudende dranken?

Uiteraard vallen de frisdranken, inclusief sportdrank en energydrinks, onder de suikerhoudende dranken. Maar vergeet ook aanmaaklimonade, vruchtendrank of thee met suiker niet. Pas hier dus mee op als je op je suikerinname wilt of moet letten. In Nederland drinken we sowieso al erg veel suikerhoudende drank in verhouding met de rest van Europa, goed om bewust te zijn van wat je in je glas schenk

Alternatieven voor frisdrank

Kies dus bewust vaker voor water dan een suikerhoudend drankje. Water te saai? Je kunt er een smaakje aan geven met Stevia Vloeibaar of limonadesiroop. Uiteraard zijn er heel veel suikervrije frisdranken of vruchtensappen met een gereduceerd suikergehalte verkrijgbaar (herkenbaar aan termen als “Light” of  “Zero”). Je doet je lichaam ook een groot plezier met water met een citroen en munt erin of met 3 koppen zwarte of groene thee per dag.

Lees hier meer tips over een gezonde leefstijl en voedingsrichtlijnen met diabetes type 2.

Bron onderzoek: Sweeteners and Risk of Obesity and Type 2 Diabetes: The Role of Sugar-Sweetened Beverages

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!