Wanneer je meedoet aan de Ramadan verandert je hele ritme in deze periode. De tijd van opstaan, de etenstijden en de maaltijden zelf zijn anders. Dat vraagt ook om een verandering in je medicijngebruik. Doe je dat niet, dan heb je kans op complicaties. Het innemen van insuline of tabletten is gekoppeld aan eten. Als je dit toedient of inneemt zonder te eten, bestaat de kans dat je een zware hypo krijgt.

Vraag advies

Mensen met diabetes krijgen van de Koran vrijstelling voor het vasten. Toch willen veel islamitische mensen met diabetes, zo veel mogelijk meedoen aan de vastentijd vanwege de religieuze beleving en -waarde. Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie dan is het – eigenlijk – voor een moslim verboden om te vasten. Vraag advies aan de imam als je het moeilijk vindt zelf een beslissing hierover te nemen.

Tips voor Ramadan met diabetes

Heb je diabetes en wil je toch meedoen aan het vasten tijdens de Ramadan? Dan is het belangrijk dat je diabetes goed gereguleerd is, voordat je start:

  • Vraag advies aan de imam over het wel- of niet meedoen aan de Ramadan.
  • Overleg vooraf met je zorgverlener. Die kan je medicatie aanpassen om hypo’s te voorkomen en jou laten weten bij welke bloedsuikerwaarden je direct contact moet opnemen.
  • Eet na zonsondergang niet direct te zoet en te zwaar tijdens de vastenmaand. Lees de tips hierover in dit artikel op NRC.nl.

Meer lezen

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!