De extra ballast door overgewicht is als het ware een krachttraining voor het lichaam. Op Voluit Leven met Diabetes lees je waarom!

Overgewicht als krachttraining beschouwen
Stel: je hebt een rugzak gevuld met gewichten die je lopend mee moet sjouwen op een tripje naar de supermarkt. Als die rugzak zo’n dertig kilo weegt zal dat vrij zwaar aanvoelen en kan het zijn dat je aan het einde van de rit buiten adem bent. Ook al is het onprettig, je hebt wel meteen flinke krachttraining gedaan.

Zo kun je dus de overtollige kilo’s aan overgewicht ook beschouwen. Het kan alleen als iets negatiefs worden gezien, of je probeert van het negatieve ook iets positiefs te maken om jezelf mee te motiveren. Mensen met overgewicht tillen dagelijks al die kilo’s mee. Onbewust dus iedere dag krachttraining. Het lichaam werkt namelijk continue om deze zogenaamde rugzak mee te slepen.

Goede basisconditie
Het uiteindelijke doel is dus om een steeds minder zware rugzak mee te hoeven tillen, terwijl je wel sterker wordt. In mijn opzicht is de basisconditie van mensen met overgewicht dus relatief goed ontwikkeld. Het is een extra motivatie om die kilo’s kwijt te raken. Wat je dan namelijk krijgt is dat het vervelende gevoel, zowel lichamelijk als mentaal, verdwijnt. Vervolgens houd je wel de opgebouwde kracht en conditie eraan over.

Bang om spierpijn te krijgen? Fysio Rommie legt uit waarom dat helemaal niet slecht is.
Bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!