Problemen aan de voeten door diabetes worden geschaard onder Diabetische Voet. Het is dus zaak om passend schoeisel aan te schaffen. Hieronder de do en don’ts van diabetesschoenen.

Betaalbare schoenencollectie voor mensen met diabetes

Schoenen speciaal gemaakt voor mensen met voetproblemen zijn vaak niet goedkoop. De prijs zou echter geen belemmering moeten zijn om een geschikte schoen aan te schaffen. Om goede diabetesschoenen voor iedereen toegankelijk te maken zijn het Diabetes Fonds en RondOm Podotherapeuten een samenwerking aangegaan. Deze bundeling van krachten heeft ervoor gezorgd dat er een schoenencollectie is ontwikkeld speciaal voor mensen met diabetes (van sim 0 t/m 2).

De collectie is bewust betaalbaar gemaakt. Uiteraard is de collectie ook geschikt voor mensen die geen diabetes hebben, maar wel voetproblemen ondervinden. De collectie bestaande uit binnenschoenen en buitenschoenen is te koop in de webshop van voluitlevenmetdiabetes.nl.

Waar moet je op letten bij het kopen van goede diabetesschoenen?

Volgens Laura Eijsackers, diabetespodotherapeut en werkzaam binnen verschillende diabetische voetenteams, zijn er verschillende eisen waaraan een goede diabetesschoen moet voldoen. Eijsackers: “Een schoen voor mensen met diabetes moet een stevig hakstuk (contrefort) hebben. Naden en stiksels kunnen daarnaast irritaties veroorzaken, dus de schoenen moeten van binnen naadloos afgewerkt zijn. Een lichte afwikkeling in de voorvoet is ook belangrijk. Mensen met diabetes kunnen namelijk door schommelingen in hun bloedsuiker te maken krijgen met verkleving in de gewrichten en een slechtere afwikkeling van de voet. Dit zorgt voor overdruk op de verkeerde plekken.”

“Een hoge sluiting is beter omdat er dan geen steentjes in de schoen terecht kunnen komen. Een antibacteriële voering van de schoen voorkomt daarnaast infecties. Genoeg ruimte voor de tenen (de teenbox) is ook van belang. Tot slot is een uitneembaar voetbed handig zodat eigen inlegzolen van een orthopedisch schoenmaker of podotherapeut kunnen worden gedragen.”

Alles nog even puntsgewijs op een rijtje:

  • Stevig hielstuk, om de stabiliteit te verbeteren 
  • Naadloze afwerking binnenkant, om irritaties te voorkomen 
  • Hoge sluiting, om steentjes in de schoen te voorkomen 
  • Antibacteriële voering, om infecties te voorkomen 
  • Uitneembaar voetbed, om ruimte voor steunzolen te bieden 
  • Voldoende ruimte bij de tenen, voor een comfortabele pasvorm

Koop de schoenencollectie

De diabetesschoenen zijn verkrijgbaar via de webshop van voluitlevenmetdiabetes.nl. Meer informatie over de diabetesschoenen. De schoenencollectie is opgezet zonder winstoogmerk. Van ieder verkocht paar diabetesschoenen gaat €5,- naar het goede doel Diabetes Fonds. Van de huisschoenen zal dit €3,- per paar zijn. Het Diabetes Fonds investeert deze bijdrage in wetenschappelijk onderzoek naar de genezing, voorkoming en betere behandeling van diabetes en complicaties.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!