Bloem kun je eenvoudig vervangen door meel. Bijvoorbeeld door vezelrijke, glutenvrije of koolhydraatarme meel. Bloem is een cruciaal ingrediënt, dus het resultaat zal net even anders zijn als je bloem vervangt in een bakrecept. De structuur is doorgaans anders en soms ook de smaak. Het voordeel is dat de taart of koekjes een kleiner effect hebben op je bloedglucosewaarde.

Bloemvervangers

De volgende bakproducten zijn voorbeelden van goede bloemvervangers en hebben een minder sterk effect op je bloedglucosewaarde vanwege de lage glycemische index (40 of lager). Sommigen zijn ook koolhydraatarm. Anderen ook glutenvrij. Je kunt ze 1:1 met bloem vervangen.
Amandelmeel (koolhydraatarm en glutenvrij)
Boekweitmeel (glutenvrij)
• Eenkorenmeel
• Emmermeel (ook wel bekend als: oerspelt)
Havermeel (glutenvrij)
• Kamutmeel
Kastanjemeel (glutenvrij)
Kikkererwtenmeel (glutenvrij)
Kokosmeel (koolhydraatarm)
Maïsmeel (glutenvrij)
Rijstmeel (glutenvrij)
• (Volkoren) Speltmeel
• (Volkoren) Tarwemeel

P.S. Als kers op de taart hebben we bij sommige ingrediënten en producten een link geplaatst naar de plek waar je deze online kunt bestellen. Lekker makkelijk!

Verschil tussen bloem en meel

In recepten voor taarten, cake of koekjes is het belangrijkste ingrediënt vaak bloem. Meel wordt doorgaans gebruikt voor brood, bloem voor andere baksels. Het verschil zit in de structuur en dat komt door de manier waarop de graansoort (in de meeste gevallen) is verwerkt.

Bij meel wordt alles van de graansoort vermalen. Dus ook de zemelen, meelkern en kiemen. Meel is daardoor grover dan bloem en voedzamer. Voor bloem worden de zemelen, meelkern en kiemen, het schilletje rondom de graankorrel, gezeefd uit meel. Je krijgt daardoor een fijnere structuur dan meel. Dat is ideaal voor koekjes en cakes, maar wel minder voedzaam.

Gratis e-book met bakrecepten

Houd je van bakken? Vraag dan het gratis e-book Voluit bakken zonder suiker aan met daarin 6 heerlijke, suikervrije bakrecepten en handige tips.

Liever een echt boek?

Houd je liever een echt kookboek vast in je handen? Er bestaan veel koolhydraatarme kookboeken vol inspiratie voor gezonde gerechten met weinig koolhydraten.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!