Yoga en pilates voor rust, lenigheid en kracht

Als je nadenkt over meer beweging in je dagelijkse leven en het beginnen met of meer sporten, is het interessant eens te kijken wat yoga of pilates voor je kan doen. Beide sporten voor een betere houding, meer rust in je hoofd en lijf en voor meer lenigheid en kracht.

Volgens de Bewegingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad is het verstandig om ten minste 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Daarbij zijn spier- en botversterkende oefeningen niet overbodig. Yoga of pilates kunnen hierbij ideale sporten zijn, omdat je ze ook op elk niveau kunt beoefenen. Hieronder meer details over wat het precies inhoudt, zodat je kunt kijken of het wat voor jou is.

Wat is pilates?

Bij pilates focus je op lichaam en geest. Je houding, ademhaling, stabiliteit en coördinatie train je tijdens pilates. Het doel is om een soepeler, evenwichtiger en sterker lichaam te krijgen. Bij pilates focus je met name op de core (romp) van je lichaam. Je traint daarbij spiergroepen in je rug, buik en bekkenbodem. Ideaal dus als je je spieren wilt versterken en tegelijkertijd wilt ontstressen.

Pilates is geschikt voor iedere leeftijd en voor elk niveau.

Wat is yoga?

Yoga bevordert ook de soepelheid en lenigheid van het lichaam, maar focust nog meer op het vinden van balans tussen lichaam en geest. Yoga is meer gericht op innerlijke rust dan pilates. Yoga is dus wat rustiger dan pilates en neemt ook meer ruimte voor ontspanning en meditatie. De yogahoudingen tijdens een les hebben als doel de organen, klieren, gewrichten, het zenuwstelsel en bloedvaten beter te laten functioneren.

Yoga is overigens geschikt voor alle leeftijden en elk niveau wat betreft sportiviteit. Yoga gaat om jezelf uitdagen en de oefeningen zo goed mogelijk te volbrengen op jouw niveau. Dus als je kwaaltjes of pijntjes hebt, betekent dat niet dat yoga niks voor jou is. Iedere yogales is anders en je probeert elke keer weer aan te voelen hoever je kunt gaan.

Yoga komt in vele vormen

Er zijn verschillende vormen van yoga. We lichten een aantal populaire vormen voor je uit.

Yin Yoga

Deze vorm van yoga richt zich op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Het is een rustige vorm van yoga, die je leert om op een kalme manier je eigen lijf aan te voelen.

Ashtanga Yoga

Een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze vorm is voor mensen die al wat vaker yoga hebben gedaan en op zoek zijn naar meer uitdaging op lichamelijk en geestelijk gebied. Van Ashtanga wordt je lichaam sterk en energiek.

Bikram Yoga

Bikram voer je uit in een ruimte die tot 38 of 40 graden Celsius verhit is. Het idee hierbij is dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit zou ervoor zorgen dat je sneller soepel wordt en blessures kunt voorkomen of verhelpen. Deze vorm van yoga is behoorlijk pittig, want je zweet veel. Geen overbodige luxe dus om goed te hydrateren tijdens en na een training.

Tips voor leuke yoga en pilates video’s

Wil je graag nog meer rust ervaren in je leven? Lees dan vooral even de 5 tips om meer rust te pakken van leefstijlcoach Meijke Herwijnen.

Darmbehandeling voor mensen die eenmaal daags insuline gebruiken

Heb je diabetes type 2 en gebruik je eenmaal daags insuline? Dan kan je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek van Amsterdam UMC naar een alternatief voor insuline.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!