Koolhydraatarm eten kan goedkoop

Wat mij betreft kan verantwoord en niet te duur eten prima samen gaan. Koolhydraatarm eten hoeft niet veel te kosten. De reclame laat je geloven dat je een heleboel aankopen moet doen om een gezellige maand te hebben. Maar pas op, dat is marketing. Daar hoef je niet aan toe te geven. 

Het is ook marketing om zoetigheden extra goedkoop aan te bieden. Maar koolhydraatarme voeding vraagt juist niet om al die zoetigheid. Wel goedkoop misschien, maar onnodig. Gevulde dingen met spijs zijn suikerbommen. Eén kerstkransje valt mee in hoeveelheid suiker maar ze zitten altijd in een hele zak….. Koop het gewoon niet. Dat spaart geld uit. Tip: bestel je boodschappen online zodat je minder snel verleid wordt tot impulsaankopen. Doe ook geen boodschappen als je trek hebt.

Meer groente, minder fruit en snelle koolhydraten

Ik zou oppassen met fruit: dat geeft snelle suikerpieken. Eet liever groenten voor je vitaminen, mineralen en vezels. Maar je hoeft niet te overdrijven met groenten, hou het op iets van 300 gram per dag. Dat is wel 100 gram meer dan aanbevolen maar dat is ter compensatie van fruit.

Groenten moest je toch al kopen dus dat blijft netto hetzelfde. Voor het vlees kan je bijvoorbeeld denken aan een rollade. Maar vegetarisch kan natuurlijk ook. Dat is dan niet duurder dan anders.

Wat je ook niet meer koopt, ook al is het goedkoop, zijn (zilvervlies) rijst, (volkoren/spelt) pasta, pizza  en couscous. Hier zitten zeer veel koolhydraten in. Dit vervang je door de 100 gram extra groente zoals bloemkool- of broccolirijst, courgette- of wortelspaghetti. De grootste besparing is dat je hierdoor beter verzadigd bent en niet snel na het avondeten wéér hongerig voelt. Minder snaaien dus!

Wat maakt koolhydraatarm eten duur?

Wat een koolhydraatarme leefstijl wel duur kan maken is als je dieetproducten koopt. Een veel gebruikt product is koolhydraatarm brood. Duurder dan gewoon brood, maar je eet er geen 6 sneetjes per dag van, hoogstens 2 of 3. Zelf koolhydraatarm brood bakken scheelt weer. Je zou overigens zelfs een cracker kunnen nemen, die zijn ook veel goedkoper en hebben tussen de 5 en 7 gr KH. Ook gekookte/gebakken eieren is geen probleem.

Wat het mogelijk ook duurder maakt is goede olie of boter die ongeraffineerd is, zoals: geurende kokosolie (kokosolie mag niet ontgeurd zijn dan is het geraffineerd), echte roomboter, geklaarde boter (ghee) of koudgeperste olijfolie (niet om in te bakken maar als dressing over salade).

Maar ook vlees dat het liefst biologisch moet zijn. Maar geen grote hoeveelheden. Je kunt ook vlees bakken in het vet van uitgebakken spekjes. De spekjes kunnen dan bij de groente. Dat komt neer op de ouderwetse reuzel waar onze voorouders gezond oud mee geworden zijn.

Fijne Feestdagen!

Harriet Verkoelen
Diëtist en diabetesexpert, schreef 4 boeken over koolhydraatbeperkte voeding waaronder: ‘Diabetes overwinnen’ en ‘Afvallen met de wet van Harriet’. 

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!