Leefstijlinterventie moet een prominentere plek krijgen naast de geldende coronamaatregelen als het aankomt op een goede gezondheid. Deze boodschap wordt vandaag in een brief aangeboden aan Staatssecretaris Blokhuis namens Vereniging Arts en Leefstijl. 

In de brief valt ook te lezen dat vitale leefstijlmaatregelen ontbreken in de aanpak rondom het coronavirus. De uiteenzetting is ondertussen al door 1875 gepassioneerde zorgprofessionals ondertekend. Diabetesvereniging Nederland is hier een van.

Naast de brief rapporteren artsen en wetenschappers vandaag ook dat mensen met chronische leefstijlgerelateerde ziektes zoals obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten ernstiger ziek worden van een covid-19 infectie. Dit valt te lezen in een breed gesteunde wetenschappelijke notitie. Deze conclusie is een van de vele die vandaag naar buiten wordt gebracht door Lifestyle4Health (het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde).

Kansen voor de toekomst
Met de brief en de notitie wordt duidelijk dat wetenschap en praktijk het erover eens zijn dat gezond eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en voldoende ontspanning de metabole gezondheid en weerstand van mensen kunnen verhogen. 

Wetenschappelijke notitie

Experts van TNO en LUMC beschrijven in de notitie de huidige inzichten over de relatie tussen COVID-19, weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies. Chronische leefstijlgerelateerde ziektes zijn een direct gevolg van metabole ontregeling. 

Al eerder werd een bundel ‘wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ uitgebracht door Lifestyle4Health. In het initiatief van TNO en LUMC worden de mogelijkheden beschreven voor het inzetten van leefstijlinterventies in de behandeling van leefstijlgerelateerde ziekten. De vandaag gepubliceerde aantekening is een aanvulling op de eerdere bundel. 

Volgens Dr. Hanneke Molema (Lifestyle4Health) is ‘de coronapandemie – en meest recente wetenschappelijke inzichten – de bevestiging dat leefstijl, leefomgeving en leefstijlgeneeskunde van cruciaal belang zijn voor een gezonde samenleving, juist nu’.

Meer lezen over het coronavirus en diabetes? Ga dan naar de website van dvn.nl toe met een uitgebreide FAQ.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!