Calorie is een maat voor een hoeveelheid energie. Als het over voeding gaat, werken we met kilocalorieën (kcal). Een kilocalorie is duizend calorieën. Voor het gemak hebben we het meestal gewoon over calorieën.

Eiwitten, koolhydraten en vetten

Calorieën worden geleverd door eiwitten, koolhydraten (zetmeel en suiker) en vetten. Van deze voedingsstoffen bevat vet de meeste kilocalorieën: 9 stuks per gram. Koolhydraten en eiwitten bevatten per gram 4 kcal. Ook alcohol bevat een hoog aantal, maar liefst 7 stuks per gram. Andere voedingsstoffen als water, vitamines en mineralen leveren geen.

Hoeveel calorieën per dag?

In grote lijnen kun je zeggen dat een volwassen vrouw met een matig actief leven zo’n 2.000 kcal per dag nodig heeft en een volwassen man met dezelfde leefstijl ongeveer 2.500. Moet je afvallen? Dan is het zaak meer kcal te verbranden dan in te nemen. In de caloriemeter [tik op Google caloriemeter in] kun je zien hoeveel er in welke voedingsmiddelen zitten. Hoeveel kcal je verbrandt, kun je berekenen met de caloriecalculator [tik op Google caloriecalculator in].

Lees op Voluit Leven met Diabetes meer tips bij gezonde voeding en een gezonde leefstijl bij diabetes type 2.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!