Gaan topsport en diabetes samen? Er zijn meer sporters met diabetes dan je denkt. 

Dat diabetes en topsport wel degelijk kunnen samengaan bewijst ex-profvolleyballer en winnaar van olympisch goud Bas van de Goor (Bas van de Goor Foundation). Hij kreeg in 2003 te horen dat hij diabetes type 1 heeft, dit terwijl hij op wereldniveau volleybal speelt. Bas volleybalt daarna nog twee seizoenen door op het hoogste niveau.

Diabetes hoeft dus helemaal geen belemmering te zijn om te kunnen sporten. Wel vraagt het discipline en zelfmanagement. Je moet namelijk goed weten wat je lichaam aankan en hoe je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk kunt houden, op welk niveau je ook sport.

Beroemde atleten
Er zijn meer Nederlandse atleten die laten zien dat het kan: diabetes én sporten op topniveau. Zo wielrennen Martijn Verschoor en Brian Kamstra met diabetes type 1 op het hoogste profniveau bij Novo Nordisk.

Maar ook internationaal zijn er inspirerende atleten (geweest) met diabetes type 1. Wat dacht je van vijfvoudig olympisch roeier Steve Redgrave, of tennisser Arthur Ashe, die Wimbledon, de US Open en de Australian Open won? Maar ook Olympisch zwemkampioen Gary Hall Jr. en Dawn Kenwright (eerste Britse vrouw ooit in de Comrades Marathon en de Two Oceans Marathon) bereikten de top ondanks hun diabetes.

Ken jij ook een (top-) sporter die wij echt zijn vergeten? Laat het ons dan onder deze post op Facebook weten! Ook leuk: Het filmpje van Bas van de Goor bij Studio Sport over sport en diabetes

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!