Nel de Jonge raakte medicijnvrij door een koolhydraatarm dieet. Haar verhaal.

“Ik was 62 jaar toen ik te horen kreeg dat ik diabetes type 2 had,” vertelt Nel de Jonge, die onlangs nog tijdens de Fietsexperience van voluitlevenmetdiabetes.nl de gelukkige winnaar van een Gazelle fiets werd. “Ik was al een tijdje enorm moe. Vergeleek mezelf ook met anderen van mijn leeftijd die veel meer aankonden. Dan rees de vraag: waarom kon ik niet meer?”

Abnormaal zoute kaasfondue
De vermoeidheid van Nel is het eerste teken aan de wand. Ook de hoeveelheden water die ze maar blijft drinken op een dag spreken achteraf boekdelen. “We hadden kaasfondue uit een pakje gegeten en ik bleef maar drinken. Ik vroeg me hardop af waarom het toch zo zout was? Echt niet normaal.”

De buurman van Nel is degene die voor het eerst een veel te hoge bloedsuiker constateert. “Onze buurman heeft zelf diabetes, dus die wilde mij wel even prikken. Bleek dus dat ik een bloedsuiker van 22 had. De volgende dag zat ik al bij de huisarts, die nuchter 19 prikte. Ja, en dan heb je diabetes.”

Na 7 jaar medicijnvrij
“Ik was een voorbeeldige diabetespatiënt,” vertelt Nel. “Alles wat moest gebeuren deed ik. Ik ben direct anders gaan eten, bijvoorbeeld qua tussendoortjes.” Het is een lezing van Harriët Verkoelen voor Diabetesvereniging Nederland in Hilversum in november 2017 die voor de grote ommekeer bij de Naardense zorgt. Vanaf dat moment besluit Nel de koolhydraatarme leefstijl uit te proberen. En met resultaat: al snel kan ze zonder medicatie. Dit terwijl ze daarvoor 2 keer daags duizend milligram metformine en glycazide gebruikte.

Nel: “In de ochtend begin ik mijn dag met wat kwark, in de middag koolhydraatarme broodjes en ’s avonds vlees en groente. Mijn man eet dan een aardappeltje of pasta erbij. Ik heb mijn diabetes met deze manier van eten goed onder controle. En je snapt wel dat ik daar erg blij mee ben.”

Keer diabetes type 2 om
Wil je zelf praktisch aan de slag met gezonde voeding? Het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’ van Hanno Pijl & Karine Hoenderbos, geeft veel informatie over de nieuwste inzichten van de ziekte, adviezen over voeding en natuurlijk veel smakelijke recepten. Zo krijg je diabetes type 2 onder controle. Dit boek en meer interessante artikelen vind je in onze voluitlevenmetdiabetes.nl shop.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!