Het LCHF (Low Carb High Fat) voedingspatroon is een eetpatroon wat bij diabetes geadviseerd kan worden om een betere regulering van de bloedsuikers te verkrijgen.

Een koolhydraatarm dieet wordt steeds meer geadviseerd aan mensen met diabetes type 2, indien medisch verantwoord. Simpelweg omdat er goede resultaten mee worden behaald. Minder koolhydraten eten zorgt ervoor dat er minder hoge pieken zijn, en ook minder diepe dalen. De bloedsuikers zijn dus stabieler.

Geen koolhydraten meer?

Een goede manier om je bloedsuiker beter te reguleren is het zogenaamde Low Carb High Fat (LCHF) dieet, ofwel Laag in Koolhydraten Hoog in Vetten. Je eet dus met name voedsel dat hoog is in vetten, en je mindert de inname van koolhydraten. Koolhydraten verzadigen het hongergevoel niet maar stimuleren het juist, waardoor het lichaam meer insuline aanmaakt, de belangrijkste veroorzaker van obesitas en diabetes.

Dus geen brood, aardappelen, pasta of rijst meer, maar bijvoorbeeld wel:

  • Alle soorten groenten;
  • Eieren;
  • Noten, pitten en zaden;
  • Vlees, (vette) vis en gevogelte;
  • Zuivelproducten (bij voorkeur de volle varianten);
  • Goede vetten als: avocado, boter, olijfolie, noten, etc.

Een koolhydraatarm voedingspatroon kan dus bijdragen aan een betere bloedglucoseregulatie, maar let op! Ga niet zomaar op dieet zonder vooraf te overleggen met je behandelaar. Er kunnen redenen zijn waardoor dit niet de juiste voedingsadviezen voor jou zijn; bijvoorbeeld omdat de noodzakelijke aanpassingen in medicatie niet mogelijk zijn of omdat er medische redenen zijn zoals nierschade, bloedvaten, of een verstoorde leverfunctie.

Nog een tip: in onze webshop vind je het boek ‘Diabetes Type 2? ‘Maak jezelf beter‘, waarin allerlei tips staan die je hierbij op weg helpen. Lees ook het artikel Voedingsadvies bij diabetes type 2, voor meer informatie en inspiratie.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!