Over kinderen met diabetes type 2 hoor of lees je niet vaak iets. Vroeger kwam deze vorm van diabetes niet eens onder kinderen voor. Diabetes type 2 heette destijds ‘ouderdomssuiker’, omdat het met name voorkwam bij oudere mensen. Als gevolg van toenemend overgewicht onder de jeugd is dit nu wel anders. Het World Obesity Forum voorspelt zelfs dat er in 2025 wereldwijd 4,1 miljoen kinderen zullen zijn met diabetes type 2.

De kinderen, waarover het WOF het heeft, die diabetes type 2 ontwikkelen, zijn de kinderen die (te) weinig beweging krijgen en (te vaak) slechte voeding als junkfood en frisdranken nuttigen. Door een combinatie hiervan zullen er in 2025 268 miljoen kinderen wereldwijd met overgewicht kampen. Degene die daardoor diabetes type 2 ontwikkelen stijgt naar 4,1 miljoen. Het aantal Nederlandse kinderen met type 2 wordt geschat op 200.

Een voetnoot hierbij is op zijn plaats. Op jonge leeftijd kunnen kinderen namelijk ook de vorm MODY krijgen (een vorm van diabetes type 2). Daarbij gelden overgewicht en leefstijlfactoren niet, erfelijke aanleg wél.

Drastische maatregelen
Het plan dat de Verenigde Naties in 2011 maakte om de groei in overgewicht bij kinderen, jongeren en volwassenen om te keren vóór 2025 dreigt daarmee te mislukken. Tenzij landen drastische maatregelen nemen om dit te voorkomen. De landen waar overgewicht het meeste voorkomt onder de jeugd zijn onder andere de Verenigde Staten, Griekenland en Groot-Brittannië.

4 tips om je kind gezond en lekker te laten eten en in beweging te krijgen
Diabetes type 2 door een ongezonde leefstijl is in Nederland gelukkig zeldzaam. Door goed te letten op het leefpatroon van kinderen zorgen we ervoor dat dat zo blijft. Om jou als ouder of verzorger extra te helpen, hebben we 4 tips opgesteld om kinderen gezond te laten eten en flink actief te laten zijn.

  • Maak koken leuk, laat ze meedoen! Als kinderen hun eigen eten mogen koken en ondertussen van groente en fruit kunnen proeven ontdekken ze wat ze wel en niet lusten. Door er samen een feestje van te maken, kunnen kinderen trots hun eigen creatie opeten.
  • Krijg je de kids niet aan de groenten? ‘Vermom’ ze dan bijvoorbeeld in een lekkere groente en fruit smoothie. Maak eens deze cacao-choco bowl. Het is net alsof je een chocotoetje eet, maar stiekem zit er avocado en spinazie in verstopt.
  • Maak van speelgoed opruimen een actief spelletje. Zo wordt je huis weer netjes en draagt het bij aan meer beweging. Zorg bijvoorbeeld voor een puntensysteem met beloningen. Wie het snelst opruimt, maar wel netjes, krijgt 1 punt. Jij bepaalt hoeveel punten er nodig zijn om te sparen voordat de kinderen een beloning krijgen. Een beloning kan bestaan uit een kwartiertje langer opblijven tot een leuke kinderfilm kijken in de bioscoop.
  • Ga eens in het weekend met de kinderen naar een doe-bos. De kinderen leren dan spelenderwijs allerlei dingen over de natuur en hollen tussendoor ook nog eens lekker rond. Een leuk voorbeeld is Het Belevenissenbos in Lelystad.

Heb je een goede tips voor ons? Laat het dan weten onder dit bericht op Facebook.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!