Is biologisch eten gezonder?
Eerste feit: biologisch voedsel is niet bewezen beter voor je. Biologische producten bevatten bijvoorbeeld niet meer of minder vitamines of mineralen.

Ander feit: bij niet-biologische producten worden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om schadelijke bacteriën en insecten te bestrijden. De restanten van deze chemicaliën komen op en in ons voedsel terecht.

In Nederland zijn strenge regels voor de resten bestrijdingsmiddelen die voedsel mag bevatten. Ook ‘normaal’ geproduceerd voedsel voldoet aan deze strenge eisen voor voedselveiligheid. Koop je dus een normale komkommer in plaats van een biologische, dan hoef je niet bang te zijn dat je te veel gifstoffen binnenkrijgt.

Is biologisch beter voor mens, dier en milieu?
We kunnen er niet om heen dat biologische landbouw meer rekening houdt met mens, dier en milieu. Dieren zijn een langer leven beschoren, krijgen meer ruimte om te leven en er wordt meer gelet op dierenwelzijn. Het bestrijden van bacteriën en insecten gebeurt met natuurlijke middelen. Daarnaast wordt geen kunstmest gebruikt.

Een minpunt is er wel: biokoeien produceren minder CO2 (door een ander dieet), maar wel evenveel lachgas en methaan als andere koeien. En dat draagt juist weer bij aan de klimaatverandering.

Is biologisch eten beter voor je portemonnee?
Over het algemeen zijn biologische producten duurder omdat de biologische veeteelt en landbouw minder intensief is. Het land mag niet bespoten worden met agressieve middelen, dieren krijgen weinig tot geen antibiotica en genetisch gemodificeerd voedsel met groeihormonen erin zijn ook niet aan de orde. Hierdoor mislukt wel eens een oogst, groeien dieren minder snel en leven ook langer waardoor ze meer kosten.

Gelukkig kun je ook voordelig biologisch eten! Neem bijvoorbeeld Ekomenu. Hun slogan is ‘voor hetzelfde geld eet je 100% biologisch’. Hoe zij dit voor elkaar krijgen is simpel: Ekomenu koopt direct bij de boer in, samen met Ekoplaza. Hiermee besparen ze kosten. Daarnaast kopen ze op maat in en wordt de levering tijdig ingepland bij de boeren en leveranciers. Zo voorkomt Ekomenu een voorraadoverschot en wordt er zo min mogelijk verspild.

Profiteer van goedkoop biologisch eten
Vind je dierenwelzijn belangrijk en je portemonnee ook? Dan hebben wij goed nieuws! In samenwerking met Ekomenu heeft voluitlevenmetdiabetes.nl (en Diabetesvereniging Nederland) namelijk een speciale DVN Maaltijdbox samengesteld met daarin een diabetes menu. Daarnaast is er ook de koolhydraatarme variant beschikbaar: de DVN Koolhydraatbewuste Maaltijdbox. Je krijgt een 100% biologische maaltijdbox, waar geen bestrijdingsmiddelen, kunstmatige E-nummers of andere toevoegingen aan te pas zijn gekomen. Daarnaast heeft het vlees een 3-sterren Beter Leven-keurmerk.

Wil je precies weten wat alle biologisch keurmerken betekenen? Dat leggen we haarfijn uit in het artikel ‘Wat is biologisch voedsel?’.

Voor DVN-leden is er een speciale korting beschikbaar op de eerste bestelling. Bestel nu je eerste maaltijdbox en krijg 25% korting. De code wordt automatisch verrekend bij het afrekenen van de maaltijdbox.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!