Conny vertelt: ‘Op mijn spreekuur spreek ik veelal mensen (met diabetes type 2) die volop in het leven staan. We hebben het met zijn allen druk, druk, druk. Als we dan op het onderwerp koken komen, dan valt het vaak stil. Het bereiden van het avondmaal is regelmatig het ondergeschoven kindje. We komen gehaast uit het werk en moeten dan vaak nog starten met koken. Vaker wel dan niet moet er eerst nog langs de winkel worden gegaan om de voorraadkast aan te vullen.

‘Op ons drukke leventje spelen de winkels en bedrijven in, door kant en klare maaltijdboxen aan te bieden. Deze worden zelfs thuisbezorgd. We hoeven alleen het recept te volgen en binnen 30 minuten staat er een maaltijd op tafel’.

Is een maaltijdbox gezond?
‘Ik krijg regelmatig de vraag: ‘is een maaltijdbox wel gezond?’ Het antwoord is ja, maar kritisch beoordelen blijft wel nodig. In deze maaltijdbox zit vaak voldoende groenten, als we uitgaan van de nieuwste richtlijnen van 250 gram groenten per dag. Dit kunnen we verdelen over de diverse maaltijden, maar de warme maaltijd blijft hoofdleverancier. Ik geef aan uit te gaan van 200 gram groenten per persoon bij de warme maaltijd te gebruiken’.

‘Een addertje onder het gras bij de maaltijdboxen is het aandeel rijst of pasta. Dit is soms rijk aanwezig. Gaan we dan koolhydraten tellen, dan komen we vaak te ruim uit. Dit is simpelweg aan te passen door minder rijst of pasta op te scheppen en als vervanger voor groenten te kiezen’.

‘Er bestaan ook speciale koolhydraatarme boxen. Een maaltijd koolhydraatarm maken doe je bijvoorbeeld door bloemkoolrijst te eten in plaats van gewone rijst. Dus maak je gebruik van een maaltijdbox of wil je dit gaan doen, dan is dit prima binnen je voedingspatroon in te passen. Een maaltijdbox scheelt tijd en je doet er weer inspiratie op voor een volgende maaltijd’.

Extra: Krijg NU 25% korting op je eerste maaltijdbox! Vul de code 25%kortingmetdvn492 in bij het afrekenen van de maaltijdbox via DVN Maaltijdbox. Tijdens het keuzeproces van de box is het mogelijk het aantal personen en aantal maaltijden per week nog aan te passen naar wens.

Meer lezen over voeding bij diabetes? Kijk dan eens bij het thema ‘Bewust eten’ op voluitlevenmetdiabetes.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!