Hoe werkt het vaccin?

De onlangs goedgekeurde vaccins bevatten mRNA, een kopie van “de code” van het COVID-19-virus. Je wordt hier niet ziek van, maar je immuunsysteem reageert er wel op omdat het deze op wil ruimen. Net als bijvoorbeeld bij het griepvaccin.

Bijwerkingen

De vaccins kunnen bijwerkingen geven doordat het lichaam in actie komt. Er zijn geen extra bijwerkingen bekend van het vaccin voor mensen met diabetes. Koorts, één van de bekende bijwerkingen, kan effect hebben op de bloedsuikerwaarden. Daarnaast kan je stress ervaren door de prik, ook dat kan invloed hebben op je bloedglucosewaarde. Meet daarom nadat je gevaccineerd bent regelmatig je waarde om een hypo of hyper te voorkomen.

Heb je vragen over het vaccin in relatie tot je diabetes/ auto-immuunziekten? Dan adviseren wij je om de vraag voor te leggen aan je zorgverlener of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je gericht informatie geven over jouw situatie.

Risicogroep

De meeste mensen met diabetes behoren niet tot de risicogroep op basis van diabetes. Echter, wanneer je naast diabetes andere onderliggende aandoeningen hebt, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten is de kans op een ernstiger beloop van COVID-19 groter. Je behoort dan wel tot de risicogroep.

Volgorde van vaccineren

Het beschikbare aantal vaccinaties op dit moment zorgt ervoor dat er keuzes gemaakt worden in de volgorde van vaccineren. Eerst wordt het zorgpersoneel in de acute zorg en huisartsen gevaccineerd. Ook bewoners van verpleeghuizen, vergelijkbare kleinschalige woonvormen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen evenals de professionals die met deze mensen werken, zijn als eerste aan de beurt. Vanaf half februari zijn mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie aan de beurt en vanaf half maart thuiswonenden van 60-75 jaar met of zonder medische indicatie. Dit zijn ook mensen met diabetes en betreft ook een grote groep die maanden of jarenlang te hoge bloedsuikers hebben met grote risico’s op complicaties. Bekijk de volgorde van vaccineren.

Benieuwd naar het standpunt van Diabetesvereniging Nederland over de vaccinatie volgorde?

Wel of niet laten vaccineren?

Je kiest zelf of je je laat vaccineren tegen corona. Het vaccin is vrijwillig en niet verplicht. Het coronavaccin beschermt jou en je familie, vrienden, collega’s en kwetsbare mensen om je heen.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!