Met een papiertje probeer ik de wasbak schoon te vegen. Het ziet er niet uit, allemaal rode vegen, het lijkt wel of we een misdaad hebben begaan en proberen alle sporen uit te wissen.

prikken & spuiten

Prikken & spuiten is een ontroerend en inspirerend verhaal over mentale druk en doorzetten. Zo’n 5,3 miljoen Nederlanders herkennen zich waarschijnlijk in haar verhalen over schaamte, kwetsbaarheid, eenzaamheid, imperfectie en meer willen dan je op dat moment kunt.

Veel chronisch zieken hebben ervaringen en gevoelens die niet altijd voor buitenstaanders te begrijpen zijn.

prikken & spuiten

Jaren lang heeft Annemarie zich onbewust groot gehouden met haar diabetes om anderen niet tot last te zijn. Ze had het gevoel dat ze de diabetes moest compenseren, zeker omdat ze geen topsport meer kon beoefenen. Deze zware mentale last heeft zich jarenlang opgestapeld, tot een burn-out haar ogen opende. “Pas na acceptatie vind je rust en kom je uit de overlevingsstand. De ziekte en burn-out leren je anders kijken naar jezelf waardoor je je eigen gedrag kan veranderen. Je leert jezelf beter kennen.”

Na een burn-out is Annemarie gaan schrijven. Het schrijven van haar levensverhaal heeft haar geholpen om haar ziekte te accepteren. Het heeft haar ook doen realiseren dat ze veel heeft om trots op te zijn. “Ik vond vroeger veel vanzelfsprekend. Ik nam het voor wat het was en moest door. Nu besef ik dat het helemaal niet vanzelfsprekend was en dat ik al die jaren topsport heb beoefend.”

Door ziekte kon Annemarie haar vaste baan niet behouden, maar dit heeft haar er niet van weerhouden om voor zichzelf te beginnen als leefstijlcoach. Nu helpt ze anderen vanuit haar eigen levenservaring bij het vinden van een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl is volgens Annemarie belangrijk voor iedereen, maar zeker voor mensen met een chronische ziekte. Rust, regelmaat, beweging en voeding dragen bij aan energie, stabielere bloedsuikerspiegel en een goed gewicht. Juist emoties, stress maken het lastig om bloedsuiker te managen. Haar werk doet haar inzien dat zoveel dingen niet uitgesproken worden, uitspreken lost zoveel spanning op. “Mijn doel is nu om anderen te helpen hun doel te bereiken, waarbij kwetsbaarheid, zichtbaarheid, schaamte en imperfectie aanwezig mogen zijn.”

Een burn-out heeft Annemarie geholpen om dit te realiseren en haar advies aan anderen met een chronische ziekte is:

  • Durf je kwetsbaar op te stellen
  • Wees aardig voor jezelf, met zelfliefde
  • Het is zoals het is, probeer je ziekte te accepteren
  • Je bent een topsporter met diabetes, wees daar trots op en zie het niet alleen als overleven.
  • “There is no need to be perfect to inspire others let them be inspired by how you deal with your imperfections”

“Hoe harder je voor jezelf bent, hoe langer het duurt voor je het doorhebt. Mensen die hun hele leven in de overlevingsstand staan, gaan er het langst over doen. Hoe kom je er nou achter dat je het leven moet nemen zoals het is en dat je liefde voor jezelf, hoe slecht je ook vindt dat het gaat, heel belangrijk is?”

prikken & spuiten

Benieuwd geworden naar het boek prikken & spuiten? Bestel dan een exemplaar in de webshop.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!