Salade met gerookte makreel, quinoa en bietjes

Het hoofdingrediënt van deze salade is quinoa. Quinoa heeft een nootachtige smaak en is een prima alternatief voor rijst, pasta of aardappels. Quinoa is bovendien heel voedzaam: het bevat de vitamines B1, B2, B3 en E. En maar liefst 10% van het droge gewicht bestaat uit vezels. Hierdoor bevat quinoa langzame koolhydraten. Je glucosewaarde stijgt dan langzamer dan bij snelle suikers. De purple kers zorgt voor een kleursensatie. In de meeste supermarkten vind je deze of andere cress-soorten, zoals tuinkers. Of kweek ze zelf!

Bereidingswijze

  1. Spoel de quinoa in een zeef onder de kraan. Breng een pan met 2 keer zoveel water (of bouillon) aan de kook als de hoeveelheid quinoa zelf en kook de quinoa in 10 minuten gaar. Giet daarna het overtollige water af en zet opzij zodat de quinoa een beetje kan afkoelen.
  2. Schil en rasp de bietjes. Was de sla, laat goed uitlekken en snijd of scheur klein.
  3. Meng de quinoa met de sla en de bietjes. Verdeel de makreel erover en breng op smaak met de azijn, olijfolie extra viergen. Garneer met de purple kers.

Tip: Maak een lekkere vinaigrette van honing, mosterd, azijn en olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en peper. Of knijp een sinaasappel boven de salade uit.

Dit recept is afkomstig van Ekomenu.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!