Video diëtist Conny Dubbeldam: Vergeet de vetten niet bij diabetes type 2

Diëtist Conny Dubbeldam heeft eerder regelmatig blogs geschreven voor voluitlevenmetdiabetes.nl en daarom mag zij niet ontbreken in onze Voluit Leven Met Diabetes- serie, waarin internist Hanno Pijl en diëtist Karine Hoenderdos haar al voor zijn gegaan.

Conny’s werk in verscheidene huisartsenpraktijken bestaat uit het geven van advies over het volgen van een gezond dieet, ondersteuning bieden over hoe mensen om moeten gaan met diabetes, al dan niet in combinatie met medicijngebruik.

Volgens de diëtist komen er een heleboel vragen op het spreekuur over koolhydraten. Wat mag wel en niet? Hoe zit het met snelle en langzame suikers? Volgens haar worden de langzame suikers vaak vergeten, terwijl de snelle suikers volop in de picture staan. Snelle suikers als frisdranken, vruchtensappen en andere zoetigheden.

Er zijn echter (te) weinig vragen over vetten. Toch zou dat meer ter sprake moeten komen volgens Dubbeldam. Vetten zijn namelijk net zo belangrijk als die suikers. Vetten hebben namelijk weer een aandeel in de bloedvaten. Zo noemt ze kokosvet als voorbeeld. Is het nou wel of niet gezond? Dubbeldam is van mening van niet, want het is een ‘verkeerd’ vet, een zogenaamd ‘plakvet’.

Conny’s tip is daarom ook: let niet alleen op de koolhydraten, maar ook op de vetten. Tezamen zijn zij namelijk de pijlers binnen een goed en gezond voedingspatroon bij diabetes.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!