Video Bas van de Goor: Bewegen als diabetes behandeling

Misschien ken je Bas van de Goor nog uit zijn tijd als profvolleyballer. Tegenwoordig ontfermd hij zich als directeur over de dagelijkse gang van zaken bij de Bas van de Goor Foundation. Bas kreeg in 2003 type 1 diabetes, en hoewel dat al bijna vijftien jaar geleden is, heeft hij niet het gevoel daar dagelijks mee bezig te zijn. 

De foundation zet zich in voor een betere kwaliteit van leven met diabetes. Dit doen zij door actief sport en beweging te promoten en te laten zien wat voor positieve effecten het kan hebben. Uit eigen ervaring en vanuit wetenschappelijke benadering blijkt dat meer bewegen zorgt voor een efficiëntere insulinewerking. Het wordt makkelijker om te voorspellen wat de bloedsuikers gaan doen na een uur, twee uur, etc. 

Bas heeft drie tips in het kader van voluit leven met diabetes en bewegen:

  1. Kies een sport die je leuk vindt;
  2. Benader iedere sport anders in termen van je diabetes. Hardlopen vergt een andere aanpak dan karate, waarbij vaak veel stress, actie en explosieve kracht vrijkomt. Bij de laatste kan het zijn dat je bloedsuikers ietwat oplopen, terwijl van (hard-)lopen en fietsen je bloedsuikers dalen;
  3. Meer bewegen helpt om je diabetes beter te managen. Bij type 1 is dat omdat de insuline efficiënter gaat werken. Bij type 2 kan het ervoor zorgen dat je van de medicatie af kan. 

De eindconclusie is daarom: ‘Eigenlijk is sport en bewegen een soort van behandeling’.

Meer over Bas
Meer weten over Bas van de Goor en zijn kijk op sport en diabetes? Lees dan het artikel ‘Zó wordt fietsen jouw sport‘. Daarnaast geeft Bas een lezing tijdens de Fietsexperience van 18 maart. Je kunt hem daar het hemd van het lijf vragen.

Fietsexperience 18 maart
Op 18 maart vindt het allereerste fietsevenement van voluitlevenmetdiabetes.nl plaats. Sprekers als Bas van de Goor en DVN-collega Angela de Rooij geven jou inspiratievolle lezingen over beweging in combinatie met diabetes (type 2) en er is de mogelijkheid om fietsen uit te testen middels een ‘rondje-om’. Wist je ook al dat wij op het event een Gazelle fiets ter waarde van €749 weggeven? Zoek naar meer informatie of schrijf je direct in door een mailtje te sturen naar info@voluitlevenmetdiabetes.nl. Geef dan ook even je lengte, geslacht en voorkeursfiets door. Deze gegevens hebben wij nodig om de fiets van jouw keuze voor je te reserveren.

Wil jij ook de video’s over voeding van internist Hanno Pijl, en diëtisten Karine Hoenderdos en Conny Dubbeldam bekijken?

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen