Video Bas van de Goor: Bewegen als diabetes behandeling

Misschien ken je Bas van de Goor nog uit zijn tijd als profvolleyballer. Tegenwoordig ontfermd hij zich als directeur over de dagelijkse gang van zaken bij de Bas van de Goor Foundation. Bas kreeg in 2003 type 1 diabetes, en hoewel dat al bijna vijftien jaar geleden is, heeft hij niet het gevoel daar dagelijks mee bezig te zijn.

De foundation zet zich in voor een betere kwaliteit van leven met diabetes. Dit doen zij door actief sport en beweging te promoten en te laten zien wat voor positieve effecten het kan hebben. Uit eigen ervaring en vanuit wetenschappelijke benadering blijkt dat meer bewegen zorgt voor een efficiëntere insulinewerking. Het wordt makkelijker om te voorspellen wat de bloedsuikers gaan doen na een uur, twee uur, etc.

Bas heeft drie tips in het kader van voluit leven met diabetes en bewegen:

  1. Kies een sport die je leuk vindt;
  2. Benader iedere sport anders in termen van je diabetes. Hardlopen vergt een andere aanpak dan karate, waarbij vaak veel stress, actie en explosieve kracht vrijkomt. Bij de laatste kan het zijn dat je bloedsuikers ietwat oplopen, terwijl van (hard-)lopen en fietsen je bloedsuikers dalen;
  3. Meer bewegen helpt om je diabetes beter te managen. Bij type 1 is dat omdat de insuline efficiënter gaat werken. Bij type 2 kan het ervoor zorgen dat je van de medicatie af kan.

De eindconclusie is daarom: ‘Eigenlijk is sport en bewegen een soort van behandeling’.

Wil jij ook de video’s over voeding van internist Hanno Pijl, en diëtisten Karine Hoenderdos en Conny Dubbeldam bekijken?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!