Video Lydia Braakman: Zorgeloos met diabetes naar school

Directeur Lydia Braakman van Stichting Zorgeloos Met Diabetes Naar School, ondervond hoe het is als je je kinderen mét zorgen naar school moet sturen. Zij heeft twee dochters van14 en 18 met diabetes, waarvan de jongste werd geweigerd op school. ‘Ze zeiden gewoon: ga maar naar het speciaal onderwijs. Daar heb ik voor gelobbyed, met als uitkomst dat dat niet meer mag’.

Twee jaar geleden startte ze haar stichting nadat ze als ouders van kinderen met diabetes tegen problemen aanliep op school, wat voor haar destijds een enorme verrassing was.

Als de kinderen eenmaal op school zitten is er diabeteszorg nodig, vooral op de basisschool als de kinderen nog jong zijn. Maar ook op het voortgezet onderwijs kan het knap lastig zijn, weet Lydia. ‘Pubers willen niet altijd meewerken en leerkrachten weten vaak helemaal niks van diabetes af. Het hebben van diabetes heeft best wel een groot effect op leren en presteren’. 

Lydia’s tip voor zorgeloos met diabetes naar school
‘Kinderen met diabetes en school gaat lang niet altijd vanzelf. Leerkrachten vinden het lastig en eng om mee om te gaan. Ga vooral niet het wiel wat dat betreft opnieuw uitvinden. Er zijn al veel organisaties die je erbij kunnen helpen en van alles hebben ontwikkeld om te ondersteunen. Zoek die hulp ook op’.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!