Wat is zetmeel?

Zetmeel wordt aangemaakt door planten als reserve-energie zit in veel voeding. Zoals aardappelen, brood en koekjes. Zetmeel is een koolhydraat waar je lichaam glucose van maakt als energie voor je lichaam. Hierdoor stijgt je bloedglucosewaarde.

In welke producten zit zetmeel?

De meest gebruikte soorten zetmeel zijn: aardappelzetmeel, maïszetmeel, rijstzetmeel, tapiocazetmeel en tarwezetmeel.

Zetmeel zit in:

  • knolgewassen, zoals aardappelen
  • peulvruchten 
  • granen en graanproducten, zoals tarwe, brood, pasta mais en rijst
  • bewerkte voeding, zoals koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten (zoals gepaneerd vlees en worst), zuivel (zoals vla en pudding), sommige halvarine en margarine en snacks
  • bindmiddel zoals maïzena

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel is een soort zetmeel dat niet wordt verteerd in de dunne darm. Dit wordt resistent zetmeel genoemd. Omdat de glucose niet wordt opgenomen in het lichaam stijgt de glucosewaarde niet. Dat is gunstig voor mensen met diabetes. Maar in veel voeding met resistent zetmeel zit ook gewoon zetmeel dat je glucosewaarde wel laat stijgen.

Een verzadigd gevoel

Resistent zetmeel zorgt in de dikke darm voor de aanmaak van hormonen die je een verzadigd gevoel geven. Het kan dus zijn dat je na het eten van resistent zetmeel iets minder snel weer trek hebt dan bij normale koolhydraten.

Afgekoeld zetmeel

Sommige voeding heeft van nature resistent zetmeel. Maar als je ‘gewoon’ zetmeel zoals rijst of pasta kookt en daarna laat afkoelen verandert een deel van de zetmeel in resistent zetmeel. Als je het daarna weer opwarmt blijft dat deel resistent zetmeel. Het voordeel daarvan is dat je bloedglucosewaarde langzamer stijgt omdat er minder glucose wordt opgenomen.

Het onderzoek naar de voordelen van resistent zetmeel voor je gezondheid is veelbelovend, maar de conclusies zijn nog te onduidelijk om er een advies op te baseren. Sommige mensen hebben hier goede ervaringen mee, voor anderen werkt het niet. Probeer uit hoe het bij jou werkt en houdt in de gaten dat je volwaardige voeding blijft gebruiken.

Kies voor onbewerkt met vezels

Eet bij voorkeur langzame koolhydraten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten, fruit en peulvruchten. Daarin zitten naast energie ook belangrijke andere voedingsstoffen, zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Voedingsvezels zijn een soort koolhydraten maar worden in tegenstelling tot suikers en zetmeel niet verteerd in de dunne darm en bereiken intact de dikke darm. Daar doen ze veel goeds voor je lichaam.

Vergeet ook eiwitten niet. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, bijvoorbeeld voor je spieren. Eiwitten zitten in vlees, vis, eieren, kaas, kwark, melk, yoghurt, bonen, erwten en noten.

Bron: Voedingscentrum en Gezondleven

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!