Bewegen is goed, maar zorg dat je de hypo voor bent!

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: bewegen is goed voor je. Het maakt je lichaam gevoeliger voor insuline. Bovendien verbruik je extra energie in de vorm van glucose en vetten tijdens lichamelijke activiteit. Maar een hypo ligt op de loer als je gaat sporten, dus neem je voorzorgsmaatregelen. Waar moet je op letten?

Bij diabetes en overgewicht kan het helpen om een dieet te volgen met minder koolhydraten. Koolhydraatbeperking bij diabetes type 2 en intensief sporten kan echter een verraderlijke combinatie zijn. Het lichaam haalt onder andere energie voor spieren uit koolhydraten en eiwitten. Bij intensief sporten heeft je lichaam meer energie uit koolhydraten nodig.

Koolhydraten en energie
Hoe werkt koolhydraatverbranding tijdens sporten? Voedingsmiddelen waar koolhydraten in zitten, worden in de maag en darmen omgezet in suikers. De suikers komen als glucose in het bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat deze suikers in de spieren terechtkomen. Als je intensief gaat bewegen, heeft je lichaam extra energie nodig. Die energie komt in eerste instantie uit de voorraad die elke spier zelf heeft (in de vorm van glycogeen), in een later stadium haalt de spier die energie terug uit het bloed. De eerste brandstof voor de spieren is glucose, in geval van nood wordt er overgegaan op de verbranding van vetten en eiwitten.

Meet je bloedglucosewaarden
Net als bij alle sporters kunnen extra koolhydraten nodig zijn als je gaat sporten, mede afhankelijk van de intensiviteit en de duur van de activiteit. Het is een kwestie van proberen, wat voor jou lichaam het beste werkt. Iedereen is verschillend. Hierbij geldt dat meten van de bloedglucosewaarden inzicht geeft. Ook kan het zijn dat je de hoeveelheid insuline / tabletten (als je deze neemt) moet aanpassen bij sport en bewegen. Helaas is het effect van fysieke activiteit op bloedglucosewaarden en medicatiebehoefte niet precies te voorspellen, vandaar dat individuele begeleiding vaak gewenst is. Raadpleeg dus altijd een diabetesverpleegkundige en/of diƫtist als je van plan bent om flink te gaan sporten, zij kunnen je in dit proces begeleiden.

Lees hier meer over sporten met diabetes. Hoe pak jij het aan? Deel jouw ervaringen op de Voluit Leven met Diabetes facebookpagina.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?