Diabetische voet

Misschien klinkt het je bekend in de oren: de Diabetische voet. De term ‘Diabetische voet’ is een verzamelnaam voor een combinatie van schade die ontstaat door angiopathie (schade aan de bloedvaten) en neuropathie (schade aan de zenuwbanen). Maar liefst 1 op de 4 mensen met diabetes krijgt ermee te maken. Het is daarmee de meest voorkomende complicatie bij diabetes. Het is misschien niet leuk om erover te lezen, maar wel belangrijk om te weten. Je kunt namelijk zelf veel doen om voetproblemen te voorkomen.

Oorzaken en gevolgen Diabetische voet

Te vaak een hoge bloedglucosespiegel kan op den duur de zenuwen in je lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in je voeten waardoor je warmte of pijn minder of zelfs helemaal niet voelt. Hierdoor loop je meer kans op infecties en zweren, bijvoorbeeld wanneer je wondjes en blaren niet meer goed voelt. Te vaak een hoge bloedglucosespiegel tast ook de bloedvaten aan, het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Voeten zijn dan vaak koud, rood en extra gevoelig voor kou en warmte. Ook belemmert het snelle wondgenezing.

Een ander probleem kan het evenwicht zijn. Hierdoor kan een geforceerde voetstand ontstaan, waardoor de kans op vergroeiingen, eeltvorming en botschade toeneemt.

Controleer je voeten regelmatig

Voorkom klachten aan je voeten met deze tips die je zelf eenvoudig kunt doen:

  • Bekijk je voeten elke dag, gebruik een spiegel voor de onderkant. Zie je iets opvallends, neem dan direct contact op met de dokter of podotherapeut.
  • Knip je nagels recht en niet te kort af.
  • Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden of strak elastiek. Er bestaan speciale sokken voor een Diabetische voet.
  • Voetgymnastiek bevordert de doorbloeding, daarvoor bestaan eenvoudige oefeningen.
  • Was je voeten regelmatig (niet te heet), maar neem geen voetbaden. Droog de voeten goed en deppend af en wrijf ze in met een geschikte voetcrème. Tip: gebruik een goede voetcrème voor een rijke verzorging van je voeten.
  • Verwijder eelt en likdoorns niet zelf en gebruik geen likdoornpleisters. Ga voor een goede verzorging van je voeten naar de pedicure.
  • Zorg voor goed passende schoenen, loop liever niet op blote voeten. Een hak van 1 à 2 cm is optimaal. Wanneer je veel last hebt van een Diabetische voet kan een diabetesschoen verlichting geven. Deze schoenen voorkomen vervorming, wrijvingen en drukplekken. Ook bestaan er speciale inlegzooltjes en beschermers die voorkomen dat je voeten beschadigen in je schoen.

Voetcomplicaties voorkomen

Vooral goede bloedglucosewaarden en goede schoenen zijn van groot belang als je complicaties aan je voeten wilt voorkomen. Regelmatige controle is zeer aan te raden. In onze shop zijn veel handige hulpmiddelen te vinden om klachten te voorkomen of verzachten. Denk aan voetverzorging en diabetesschoenen.

Gratis e-book over Diabetische voet

Wil je meer informatie over de oorzaken, klachten en behandeling van een diabetische voet? Vraag dan het gratis e-book over diabetische voet aan van Diabetesvereniging Nederland.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!