Hoe werken de nieren?

Je nieren hebben meerdere functies:

  • Ze filteren afvalstoffen uit het bloed. Deze afvalstoffen plas je uit. De stoffen die je wel nodig hebt, zoals glucose, eiwitten en mineralen, laten je nieren in je bloed zitten
  • Ze regelen hoeveel vocht je lichaam vasthoudt
  • Ze regelen je bloeddruk
  • Ze activeren vitamine D
  • Ze regelen de zuurgraad in het bloed
  • Ze maken een belangrijk hormoon aan dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen

Hoe ontstaat schade aan de nieren?

Nierschade kan ontstaan als je bloedglucosewaarde regelmatig hoger is dan je streefwaarden. Te veel glucose in het bloed beschadigt de bloedvaten in de nieren en de nierfilters. Diabetes gaat vaak samen met hoge bloeddruk. Ook dat veroorzaakt schade aan de nieren. De kleinste vaatjes gaan het eerst kapot of raken verstopt. Roken, een hoge bloeddruk en een ongezonde leefstijl vergroten het risico op nierproblemen.

Welke klachten komen voor bij nierschade?

In het begin merk je niets van nierschade. Er ontstaan pas klachten als je nieren zo erg beschadigd zijn dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Maar er zijn ook mensen die helemaal geen klachten hebben van de nierschade. Daarom is het belangrijk om elk jaar je nieren te laten controleren.

Wat is jouw risico op complicaties?

Check in 2 minuten of je signalen hebt die kunnen wijzen op een verhoogd risico op nierschade.

Laat je nieren ieder jaar controleren

Tijdens je jaarlijkse controle wordt het bloed en de urine onderzocht. Ook word je bloeddruk gemeten.

Met bloedonderzoek wordt gekeken hoeveel van het afvalstofje kreatinine er in je bloed zit. Als er veel kreatinine inzit, kan het zijn dat de nieren minder goed werken. Ook wordt gekeken of het eiwit albumine in de urine zit. Hoe meer eiwit in de urine, hoe groter de nierschade.

Behandeling van nierschade

Als je nierschade hebt krijg je het advies om zo gezond mogelijk te leven en je glucosewaarde zoveel mogelijk binnen de streefwaarden te houden. Bij nierschade zijn er andere medicijnen mogelijk voor diabetes. Bij diabetes type 2 wordt bij nierschade meestal een SGLT2-remmer gebruikt. Soms ook een GLP1-agonist. Bespreek met je zorgverlener of deze bloedglucoseverlagende pillen ook voor jou een goede behandeling zijn. Het kan ook nodig zijn om andere beschermende medicijnen te slikken, zoals voor je bloeddruk en cholesterol. Als je nieren bijna niet meer werken is het nodig om een behandeling te krijgen die de werking van je nieren vervangt. Je leest er meer over in het e-book over nierschade van Diabetesvereniging Nederland.

Wat kun je zelf doen tegen nierschade?

Grip op je gezondheid

Heb je een hoog risico op nierschade of hart- en vaatziekten en wil je meer grip op je gezondheid? Meld je dan aan voor de gratis online challenge: grip op je gezondheid. In vijf weken helpen we jou om grip te krijgen op je (latere) gezondheid met diabetes type 2. Doe jij ook mee?

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!