Belangrijke termen

Je vraagt je misschien af: glycemische lading en glycemische index? Wat zijn dat? Waarom is dat van belang als ik diabetes heb? Meer dan je denkt. De glycemische index (GI), of glykemische index, geeft namelijk aan hoe snel je lichaam de koolhydraten uit het eten haalt en die als glucose in het bloed terechtkomen. En dat kan weer van invloed zijn op schommelingen in je bloedglucosewaarde. Interessant dus om eens dieper op deze materie in te gaan.

Glycemische index

De glycemische index geeft de snelheid aan waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt nadat je koolhydraten hebt gegeten. Producten met een hoge GI worden heel snel verteerd door het maag- en darmstelsel. De glucose die hierbij vrijkomt wordt dan razendsnel afgegeven in de bloedbaan. Het gaat hier om voeding met snelle koolhydraten, zoals snoep, koek, witte pasta, gebak en witbrood. Etenswaren met een lage GI worden langzaam verteerd, waardoor glucose geleidelijk aan wordt afgegeven. Je krijgt bij deze producten dus niet meteen een hele stoot met suikers in de bloedbaan. Het gaat hier om voeding met langzame koolhydraten, zoals volkoren pasta en brood, haver, groenten, peulvruchten en yoghurt.

Wat is een hoge en lage GI?

Eten met een hoog GI heeft een waarde van 70 of hoger. Dat van een lage GI een waarde van 55 of minder. Een gemiddelde GI ligt tussen de 55 en 70. De waardes lopen van 0 tot 100. Bij het bepalen van de GI wordt gekeken naar de bloedglucosewaarde na het eten van 50 gram koolhydraten van een product. De stijging wordt vergeleken met de stijging van de bloedglucosewaarde na het eten van witbrood of glucose.

Lage glycemische index is goed bij diabetes

De snelheid waarmee glucose wordt afgegeven en de hoeveelheid bepaalt de snelheid en daarmee de hevigheid van de stijging in je bloedsuikerspiegel. Zorg je er dus voor dat je producten eet waarbij glucose geleidelijk aan wordt afgegeven, dan blijft je bloedglucose ook stabieler. Daarom kan het gunstig zijn voor mensen met diabetes om producten te eten met een lage glycemische index.

Let ook op de glycemische lading

Wat houdt de glycemische lading (GL), of de glycemische last, precies in? De GL meet het effect van de koolhydraten uit 1 portie van het voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte.

Voorbeeld

Watermeloen en banaan hebben allebei een hoge GI. Watermeloen heeft een GI van 75 als je 120 gram watermeloen tot je neemt. Banaan heeft een GI van ongeveer 54 per 120 gram. Je zou dus zeggen dat een banaan de beste keuze is vanwege de lagere GI.

Toch is watermeloen de betere keuze. Waarom? Omdat watermeloen een GL van 6,5 per portie heeft en een banaan een GL van 12. Bijna dubbel zoveel! Het effect van de koolhydraten uit de banaan op de bloedsuikerspiegel is dus veel groter dan dat van de watermeloen.

Kijk naar de GI én de GL

Wil je intensiever bezig zijn met wát je eet en hoe dit invloed heeft op je bloedglucosewaarde? Kijk dan goed naar de GI én GL. Het Voedingscentrum biedt informatie en een schema van de GI of GL per product. Heb jij je al eens verdiept in het onderwerp? Laat het ons weten op Facebook! We zijn benieuwd hoe het je bevalt.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!