Glycemische index en glycemische lading en hun invloed op de bloedsuikerspiegel.

Je vraagt je misschien af: glycemische lading en glycemische index? Wat zijn dat? Waarom is dat van belang als ik diabetes heb? Meer dan je denkt. De glycemische index (GI) geeft namelijk aan hoe snel de koolhydraten uit het eten worden verteerd en als glucose in het bloed terechtkomen. En dat kan weer van invloed zijn op schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Interessant dus om eens dieper op deze materie in te gaan.

Glycemische Index
De glycemische index, of kortweg de GI, geeft de snelheid aan waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt nadat je koolhydraten hebt gegeten. Producten met een hoge GI worden heel snel verteerd door het maag- en darmstelsel. De glucose die hierbij vrijkomt wordt dan razendsnel afgegeven in de bloedbaan. Etenswaren met een lage GI worden langzaam verteerd, waardoor glucose geleidelijk aan wordt afgegeven. Je krijgt bij deze producten dus niet meteen een hele stoot met suikers in de bloedbaan.

Wat is een hoge GI en wat een lage GI?
Eten met een hoog GI heeft een waarde van 70 of hoger. Dat van een lage GI een waarde van 55 of minder. Een gemiddelde GI ligt tussen de 55 en 70. De waardes lopen van 0 tot 100.

Waarom is een lage glycemische index goed voor mensen met diabetes?
De snelheid waarmee glucose wordt afgegeven en de hoeveelheid ervan bepaalt de snelheid en daarmee de hevigheid van de stijging in de bloedsuikerspiegel. Zorg je er dus voor dat je producten eet waarbij glucose geleidelijk aan wordt afgegeven, dan blijft de suikerspiegel ook stabieler.

Glycemische Lading
Wat houdt de glycemische lading precies in? De GL meet het effect van de koolhydraten uit 1 portie van het voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte. De GI (glycemische index) houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten van het product.

Een voorbeeld: Watermeloen en banaan hebben allebei een hoge GI. Watermeloen heeft een GI van 75 als je 120 gram watermeloen tot je neemt. Banaan een GI van +- 54 per 120 gram. Je zou dus zeggen dat een banaan de beste keuze is vanwege de lagere GI.

Toch is watermeloen de betere keuze. Waarom? Omdat watermeloen een GL van 6,5 per portie heeft en een banaan een GL van 12. Bijna dubbel zoveel! Het effect van de koolhydraten uit de banaan op de bloedsuikerspiegel is dus veel groter dan dat van de watermeloen.

Wil je dus intensiever bezig zijn met wát je eet en hoe dit invloed heeft op je bloedsuikerspiegel? Kijk dan even goed naar de GI én GL. Een mooi schema van de GI of GL per product vind je via het Diabetes Fonds. Laat ons weten op Facebook onder dit bericht of jij je al eens verdiept hebt in dit onderwerp en hoe het je bevalt.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?