Wat is gezonder: zomertijd of wintertijd? In dit artikel lees je de voor- en nadelen.

Misschien heb je de discussie over de zomer- en wintertijd al wel meegekregen. Om je geheugen even op te frissen: ieder half jaar (eind maart en eind oktober) wordt de klok een uur achteruit of vooruit gezet. Het wil nu dat de Europese Commissie in 2019 de halfjaarlijkse tijdverzetting wil afschaffen. Nederland mag kiezen of het, het hele jaar de zomer- of wintertijd wil aanhouden. Heeft dat gevolgen? Experts hebben verschillende meningen als het gaat om de gezondheidsvoordelen en -nadelen. Voorkeur wordt echter gegeven aan de wintertijd.

Wintertijd beter voor gezondheid
Je zou het niet zeggen, maar het afschaffen van de zomertijd en het aanhouden van de wintertijd is beter voor je gezondheid. Gezondheidsnet vroeg het chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit in Groningen. Het zit zo: als je de zomertijd ook in de winter aanhoudt, dan is het in de winter pas om kwart voor 10 licht. De biologische klok verspringt dan. Later licht betekent dat mensen later in slaap (willen) vallen en ook later pas weer (willen) opstaan. Probleem hierbij is dat dit voor de meeste mensen niet haalbaar is in verband met werk. Zo ontstaat slaaptekort. Slaaptekort kan hart- en vaatklachten of diabetes type 2 in de hand werken.

Verstoorde biologische klok
De biologische klok regelt wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Dit gebeurt automatisch. Als deze klok wordt verzet, dan ontregel je dit mechanisme als het ware. Je zorgt er dan namelijk voor dat het op andere tijden licht is. Je interne klok raakt dan in de war.

Voordeel zomertijd
Is de zomertijd dan alleen maar slecht? Volgens de Britse milieudeskundige Mayer Hillman (2010) is de klok een uur vooruitzetten goed, omdat het zo langer licht blijft. Een mens krijgt daardoor langer natuurlijk zonlicht. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Een laag gehalte aan vitamine D houdt ook wel verband met een grotere kans op depressies. Vandaar dat een winterdip een veelgehoorde uitspraak is in de winter. Daarnaast zorgt voldoende zonlicht voor een lagere bloeddruk, minder botontkalking, een beter conditie en heb je minder kans op auto-immuunziektes en bepaalde soorten kankers. 

Toch luidt het oordeel dat de wintertijd beter is, omdat het menselijk lichaam zich daar minder op hoeft aan te passen.

(Bron: Gezondheidsnet)
 

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?