Een ander kan je hierbij tips geven en ideetjes voor veranderingen aandragen, maar het is vooral belangrijk dat jij zelf kiest wat je wel en niet wilt aanpakken. Je kent jezelf immers het beste. Check je eigen gewoonten eens. Wat gaat er goed? (Wees daar trots op. Dit doe je toch maar mooi al) Wat kan er beter? Verander ze met Eetwissels.

Welke eetwissel maak jij?

Met Eetwissels verbeter je stap voor stap wat je nu gewend bent te eten en te drinken. Je vervangt bijvoorbeeld de cola in de middag door water met smaakmakers als een schijfje sinaasappel en kaneelstokje of een schijfje limoen en takje munt. Of je skipt de witte boterham bij het ontbijt en gaat voor volkoren. Of je gaat voor een handje noten in plaats van een schaaltje chips.

Een halve kilo per week

Eetwissels kun je inzetten als je meer vezels wilt eten, voor minder zout of minder suikers gaat, als je je bloedglucose wilt verbeteren, je hart en bloedvaten langer gezond wilt houden… Ga je voor een gezonder gewicht? Hoe snel je afvalt kunnen we niet precies zeggen, daarbij spelen meerdere factoren een rol. Maar globaal kun je (als je gewicht hiervoor stabiel was), rekenen op ongeveer een halve kilo gewichtsverlies per week als je per dag 500 kilocalorieën (kcal) minder binnenkrijgt.

Van stroopwafel naar biscuit
Iedere dag een stroopwafel bij de koffie? Als je dat iedere dag vervangt door een volkoren biscuitje scheelt je dat alvast dagelijks zo’n 75 calorieën. Telt uit je weekwinst: 525 calorieën.

Van candybar naar appel
Aan het eind van de dag trek en lonkt de candybar uit de automaat of bij het tankstation? Wees voorbereid en stop een stuk fruit in je tas voor de lekkere-trek-momenten. Van 3 keer per week een grote candybar (à 240 kcal) naar 3 keer per week een appel (à 75 kcal). Tel uit je weekwinst: 495 kcal.

Van cruesli naar havervlokken
Die knapperige cruesli in de yoghurt ’s ochtends? Die levert flink wat suiker en energie. Een suikervrije muesli van havermoutvlokken is een betere keuze. Van dagelijks cruesli (175 kcal) naar dagelijks havervlokken (150 kcal). Tel uit je weekwinst: 175 kcal.

Van zak naar schaaltje
Gedachteloos een zak chips voor de tv? Doe de chips in een klein schaaltje en berg de rest van de chips op. Als je dat 1 keer per week doet, is je weekwinst 860 kcal.

Heb jij een andere eetwissel gemaakt? Deel jouw eetwissel met ons, dan voegen we hem toe aan het lijstje.

Bron: Diabc april 2024, geschreven door Christel Vondermans. Benieuwd naar andere artikelen in het ledenmagazine Diabc? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!