Op deze pagina’s vind je alles over koken en (gezond) eten. Van koolhydraatarm eten, blogs van diëtisten, hoe je aan voldoende groente en fruit komt, of brood slecht is of niet tot suiker kunnen herkennen op een voedingsetiket, we laten niets ongemoeid.
__________________________________________________________________________________________________
10 Tips: Gezonde voeding
Als je diabetes hebt dan is het belangrijk om gezond te eten. Hiermee behoud of bereik je een gezond gewicht, kun je je bloedsuiker beter onder controle houden en het heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten. Het is bekend dat suiker ongezond is en dat je het beste zo min mogelijk koolhydraten kunt eten. Maar wat kun je dan wel eten?
10 Tips voor gezond eten en drinken
Wat is gezond eten en hoe pas je een gezonde leefstijl toe in je dagelijks leven? Hierbij tien tips!
- Eet pure en onbewerkte producten, zoveel mogelijk zoals ze uit de natuur komen.
- Kook je eten zelf.
- Eet minder koolhydraten. Eet en drink geen suikerhoudende producten, zoals frisdrank, vruchtensap, snoep, koek, zoete ontbijtgranen en zoet beleg. Vervang brood door koolhydraatarm brood of crackers, vervang pasta, aardappelen en rijst door extra groenten.
- Probeer zo min mogelijk tussendoortjes te eten. Zorg dat je hoofdmaaltijden je zo verzadigen, dat je geen tussendoortjes nodig hebt.
- Houd je energie in balans. Als je wilt afvallen, minder dan vooral de koolhydraten in je voeding.
- Eet voldoende eiwitrijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, eieren, peulvruchten en noten.
- Vet is een goede energiebron voor mensen met diabetes. Eet volle zuivelproducten, gebruik olie en roomboter en eet vette vis en noten. Maar: eet niet te veel, luister naar je lichaam en stop als je verzadigd bent.
- Eet veel groenten, minstens 400 gram groenten per dag. Eet zo vaak mogelijk groenten bij de lunch en eet bij het avondeten minstens twee groentegerechten.
- Doe geen boodschappen als je hongerig bent.
- Pak de draad altijd weer op, ook als je eens uit de band bent gesprongen.
‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’
Deze tien tips zijn afkomstig uit het inspirerende boek ‘Diabetes Type 2? Maak jezelf beter’. Het is een nuttig naslagwerk dat veel informatie geeft over de nieuwste inzichten van de ziekte, adviezen over voeding en veel lekkere, gezonde recepten bevat! Inclusief prachtige fotografie. Meer heerlijke recepten vind je op onze receptenpagina.
10x Eten met veel suiker
10 etenswaren vol suiker
We eten vaak onbewust veel meer suiker dan goed voor ons is. Het is raadzaam goed de etiketten van etenswaren te bestuderen, om te zien hoeveel (toegevoegde) suikers een product bevat. We zetten bij deze 10 producten op een rij, die waarschijnlijk meer suiker bevatten dan je denkt!
- Ketchup
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!) suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. - Magere vruchtenyoghurt
Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels. Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola is een gezond alternatief. - Vruchtensap
Je denkt wellicht dat sinaasappelsap gezond is, maar eet dan liever de hele vrucht. Dan krijg je tenminste ook de vezels en mineralen binnen. Een pak Appelsientje van anderhalve liter bevat maar liefst 30,3 klontjes suiker. Maar zes minder dan een fles cola. - Muesli
Muesli bevat vaak veel suiker! Er zijn varianten van muesli die voor 30 procent uit suiker en suikerachtige stroop bestaan. Maar ook aan cornflakes, crackers, croissants en zelfs roggebrood en volkorenboterhammen wordt doorgaans suiker toegevoegd, opgepast dus. Tip: maak je eigen granola. - Appelmoes
Er is vrijwel geen appelmoes te koop zonder suiker, terwijl appelmoes deze toevoeging helemaal niet nodig heeft, appels zijn van nature namelijk al zoet genoeg. Je kunt heel makkelijk en snel zelf appelmoes maken. - Pasta- en woksauzen
Het maakt niet uit of een saus pittig, romig, zout of zuur is; als je pasta- of woksaus in de supermarkt koopt, kan je er zeker van zijn dat er suiker is toegevoegd. Wist je dat je heel eenvoudig zelf pastasaus maakt met een verspakket voor tomatensoep? - Soep in blik
Soep uit een blik, maar ook soep in pak of zak, en oplospoeders, bevatten vaak veel suiker. De suiker komt hier overigens vaak onder een schuilnaam zoals fructose(stroop) en glucose(stroop), dus let daarop als je de verpakking leest. - Knakworstjes
Aan knakworstjes, maar ook aan boterhamworst, gebraden gehakt, leverpastei en nagenoeg alle andere gemalen vleesproducten wordt suiker toegevoegd. Met name om de smaak. - Groenten in blik
Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. Goed het etiket lezen is dus zeker aan te raden. Houd je van gemak? Kies dan voor een maaltijdpakket. Zo eet je vers en onbewerkt. - Chips en toastjes
Ja zeker, ook hier worden suikers aan toegevoegd. Check de verpakkingen dus goed! Er bestaan ook glutenvrije, koolhydraatarme toastjes en snacks.
Zo eet je minder suiker
In feite is de beste manier om verborgen suikers in je maaltijden te vermijden: meer vers en meer zelf maken. Dat is vaak niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens veel lekkerder. En je weet precies wat je eet.
Wil je graag weten hoe je kunt minderen met suiker? Lees dan 5 tips om te minderen met suiker.
Geen sapje als ontbijt
Mijn uitleg is dan dat de bloedsuikerspiegel van zo’n sapje als een komeet omhoog schiet. Wat dus vlak na het opstaan niet de bedoeling is.
Fruitsuikers zijn ook suikers
Veel van mijn cliënten hebben niet in de gaten dat een glaasje sinaasappelsap koolhydraten bevat en wel van het snelle soort. Door het drinken van sinaasappelsap gaat de bloedsuikerspiegel razendsnel omhoog. “Maar het zijn toch natuurlijke suikers” Daar zit hem dus nu juist het grote probleem. Het lichaam maakt geen verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers of fruitsuikers.
Suikerklontjes
Een gemiddeld glas sinaasappelsap bevat zo’n zeven suikerklontjes. Het VARA-programma Kassa onderzocht dit in 2016 met hoogleraar Brouns van de Maastricht University. Meestal gaan er ongeveer drie of vier sinaasappels doorheen. Eet je brood bij het ontbijt, dan zit je opeens aan flink veel suikers bij het ontbijt alleen al. Ons lichaam is in de ochtend minder gevoelig voor insuline, met als gevolg een piek in de bloedglucose.
Eet fruit
Ik adviseer mijn cliënten dan ook om liever geen vruchtensap bij het ontbijt te gebruiken, maar fruit in z’n geheel te eten. Gebruik fruit als tussendoortje en niet meer dan twee porties fruit per dag. Fruit levert ongeveer 16 gram koolhydraten per portie. Enkele voorbeelden van een portie fruit:
- 1 sinaasappel, 1 grapefruit, 1 appel, 1 kleine banaan, 1 peer, 1 grote perzik, 1 schijf verse ananas of 1 trosje druiven (ongeveer 12 druiven)
- 2 mandarijnen, 2 nectarines, 2 kiwi’s, 3 pruimen of 3 abrikozen
- 1 schaaltje aalbessen, aardbeien of frambozen
- 3 gekonfijte dadels of 1 vijg
Leestip: bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.
Wat zijn calorieën eigenlijk?
Calorie is een maat voor een hoeveelheid energie. Als het over voeding gaat, werken we met kilocalorieën (kcal). Een kilocalorie is duizend calorieën. Voor het gemak hebben we het meestal gewoon over calorieën.
Eiwitten, koolhydraten en vetten
Calorieën worden geleverd door eiwitten, koolhydraten (zetmeel en suiker) en vetten. Van deze voedingsstoffen bevat vet de meeste kilocalorieën: 9 stuks per gram. Koolhydraten en eiwitten bevatten per gram 4 kcal. Ook alcohol bevat een hoog aantal, maar liefst 7 stuks per gram. Andere voedingsstoffen als water, vitamines en mineralen leveren geen.
Hoeveel calorieën per dag?
In grote lijnen kun je zeggen dat een volwassen vrouw met een matig actief leven zo’n 2.000 kcal per dag nodig heeft en een volwassen man met dezelfde leefstijl ongeveer 2.500. Moet je afvallen? Dan is het zaak meer kcal te verbranden dan in te nemen. In de caloriemeter [tik op Google caloriemeter in] kun je zien hoeveel er in welke voedingsmiddelen zitten. Hoeveel kcal je verbrandt, kun je berekenen met de caloriecalculator [tik op Google caloriecalculator in].
Lees op Voluit Leven met Diabetes meer tips bij gezonde voeding en een gezonde leefstijl bij diabetes type 2.
Wel of geen brood eten?
Koolhydraatarm eten en brood
Diëtisten en artsen adviseren een koolhydraatarm dieet als je diabetes type 2 hebt. Simpelweg omdat er goede resultaten mee worden behaald. Een koolhydraatarm dieet werkt positief bij het stabiliseren van de bloedglucosewaarden. Kortom, als je minder koolhydraten eet, heb je minder hoge pieken en ook minder diepe dalen. Brood past niet in een koolhydraatarm dieet. Toch is dat niet helemaal waar.
Fabels en feiten op een rij
‘Alle brood is ongezond’
Dit is een fabel. Maar je moet wel goed opletten welk brood je kiest. Wit brood wordt gemaakt van heel fijngemalen tarwebloem, dat geen zemelen meer bevat. Vaak wordt witbrood ook gebleekt om het er frisser uit te laten zien. Witbrood bevat nauwelijks tot geen vezels, ijzer, en vitamines. Het is echter niet zo dat donker brood altijd een betere keus is. Veel donkere broden zijn in feite witbroden, waaraan een kleurstof is toegevoegd. Let hier dus goed op wanneer je je brood uitkiest. Of kies ervoor om je eigen brood te maken met bijvoorbeeld koolhydraatarme broodmix.
‘Volkorenbrood is de beste keuze’
Volkorenbrood is vanwege de nodige vezels een gezonde optie. Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.
‘Speltbrood is een nog betere keuze’
Speltbrood is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, is overal verkrijgbaar en wordt door velen aangeprijsd als veel gezonder dan ‘gewoon brood’. Maar is dit ook zo? Niet per se, want spelt en tarwe zijn allebei graansoorten. Het hangt er verder maar net vanaf of je kiest voor de volkoren variant, net als met ‘gewoon’ brood. Volkorenmeel bevat immers meer vezels, vitamines en mineralen dan witmeel. Overigens is zuurdesembrood, ook zo’n populaire soort, wel gezond. De zuren in het brood vertragen de vertering.
‘Kies liever koolhydraatarm brood’
Koolhydraatarm brood wint het steeds meer aan populariteit in koolhydraatarme diëten. In een gewone volkoren boterham zit gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten. De koolhydraatarme variant bevat minstens 30 procent minder, tussen 5 en 10 gram koolhydraten. Door het toevoegen van bijvoorbeeld lijnzaad en zonnebloempitten heeft dit type brood vaak wel een hoger vetgehalte. Dit is niet per se ongezond; het betreft vooral de goede onverzadigde vetten.
Wat voedingswaarde betreft is het niet per se gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Maar het levert wel minder koolhydraten en dat is nooit verkeerd als je diabetes type 2 hebt. Maar voor alles wat je tot je neemt geldt: denk na over wat je eet, kijk wat het doet voor en met jouw lichaam en neem alles met mate.
Inzicht in jouw koolhydraatinname
Mocht je meer hulp wensen bij het inzichtelijk maken van jouw koolhydraatinname, dan is het goed te weten dat je online handige koolhydratentellers kunt vinden, zoals de koolhydratentabel of de koolhydraatkenner.
Tip! LCHF- dieet
Het LCHF (Low Carb High Fat) voedingspatroon is een eetpatroon wat bij diabetes geadviseerd kan worden om een betere regulering van de bloedsuikers te verkrijgen.
Een koolhydraatarm dieet wordt steeds meer geadviseerd aan mensen met diabetes type 2, indien medisch verantwoord. Simpelweg omdat er goede resultaten mee worden behaald. Minder koolhydraten eten zorgt ervoor dat er minder hoge pieken zijn, en ook minder diepe dalen. De bloedsuikers zijn dus stabieler.
Geen koolhydraten meer?
Een goede manier om je bloedsuiker beter te reguleren is het zogenaamde Low Carb High Fat (LCHF) dieet, ofwel Laag in Koolhydraten Hoog in Vetten. Je eet dus met name voedsel dat hoog is in vetten, en je mindert de inname van koolhydraten. Koolhydraten verzadigen het hongergevoel niet maar stimuleren het juist, waardoor het lichaam meer insuline aanmaakt, de belangrijkste veroorzaker van obesitas en diabetes.
Dus geen brood, aardappelen, pasta of rijst meer, maar bijvoorbeeld wel:
- Alle soorten groenten;
- Eieren;
- Noten, pitten en zaden;
- Vlees, (vette) vis en gevogelte;
- Zuivelproducten (bij voorkeur de volle varianten);
- Goede vetten als: avocado, boter, olijfolie, noten, etc.
Een koolhydraatarm voedingspatroon kan dus bijdragen aan een betere bloedglucoseregulatie, maar let op! Ga niet zomaar op dieet zonder vooraf te overleggen met je behandelaar. Er kunnen redenen zijn waardoor dit niet de juiste voedingsadviezen voor jou zijn; bijvoorbeeld omdat de noodzakelijke aanpassingen in medicatie niet mogelijk zijn of omdat er medische redenen zijn zoals nierschade, bloedvaten, of een verstoorde leverfunctie.
Nog een tip: in onze webshop vind je het boek ‘Diabetes Type 2? ‘Maak jezelf beter‘, waarin allerlei tips staan die je hierbij op weg helpen. Lees ook het artikel Voedingsadvies bij diabetes type 2, voor meer informatie en inspiratie.
Tip: Gezond borrelen
Wat zijn gezonde hartige borrelhapjes?
In plaats van borrelnoten of bitterballen kun je kiezen voor een groentedip. Vul een mooie schaal met bijvoorbeeld komkommer, wortel, bleekselderij, cherrytomaatjes en paprika, maak er een lekker sausje bij en dippen maar! Tip: wikkel een plakje vleeswaren zoals Serranoham om een stuk komkommer en steek er een prikkertje in. Ook studentenhaver, gevulde eieren, augurken, olijven en zalmrolletjes gevuld met heksenkaas zijn goede alternatieven. Heb je zin in een toastje? Er bestaan ook koolhydraatarme crackers en toastjes. Je kunt crackers ook eenvoudig zelf bakken met de recepten van Oanh’s Kitchen.
Twijfel je van een product of het een gezonde keuze is? Op deze website kan je van ieder product of gerecht zien hoeveel calorieën en koolhydraten er in zitten.
Alternatieven voor zoetigheid
Zoete tussendoortjes kunnen zorgen voor een hoge piek van je bloedglucosespiegel. Tip van diëtiste Harriët Verkoelen: combineer zoet met vet. De combinatie van een beetje suiker met vet zorgt ervoor dat je geen suikerpiek krijgt. Kies bijvoorbeeld voor:
- slagroom bv in de koffie
- mini roomsoesjes
- mini Bros puur
- een stukje zwarte chocolade
Lijstje met koolhydraten
- Mini roomsoesje = 2 KH
- Mini Bros puur = 5 KH
- Mandarijntje = 7 KH (snelle suikers)
- Snee krentenbrood met spijs = 35 KH
- Krentenbol = 35 KH
- Appelflap = 35 KH
- Kerstkransje = 7 KH
- Ei = 0 KH
Meer inspiratie
Op onze receptenpagina vind je meer tips voor gezonde borrelsnacks of laat je inspireren door heerlijke recepten uit een kookboek. Vind je het lastig om zelf een koolhydraatarme borrelplank samen te stellen? Laat je dan helpen en bestel een kant-en-klaar koolhydraatarm borrelpakket, bijvoorbeeld bij Zuivelhoeve.
Koolhydraatarm: 4 tips!
Op Voluit Leven met Diabetes vind je heerlijke recepten waar je uit kunt putten, maar meer ideeën zijn uiteraard nooit verkeerd. Hierbij vier leuke online adressen die vol staan met fijne koolhydraatarme gerechten recepten. Eat your heart out:
Focus on Foodies
Lianne laat je op haar website kennismaken met gezond eten en leven en waarom dat makkelijker is dan je denkt. Naast heerlijke recepten deelt ze nog veel meer tips op Focusonfoodies.nl, bijvoorbeeld op het gebied van sporten. Onder het kopje ‘Food’ vind je recepten geschikt voor mensen die suikervrij willen eten, koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch, etc. Wat dacht je bijvoorbeeld van de eiwrap met zalm en avocado? Of de vegetarische aubergine lasagne.
Voedzaam en snel
Jennifer en Sven zijn van mening dat “ons ‘normale’ dieet te veel koolhydraten en geraffineerde suikers bevat”. Koolhydraten helemaal vermijden doen ze niet. Voedzaam & Snel eten omschrijven ze als koolhydraatneutraal. Voedzaamensnel.nl biedt erg makkelijke en originele recepten voor bijvoorbeeld suikervrije gerechten. Hoe klinkt ei gebakken in een paprikaring of komkommertoastjes met blauwe kaas en peer in de oren? Probeer het eens!
Oanh’s Kitchen
Oanh (spreek uit als Johan, maar dan zonder de J) is al enige tijd bezig met schrijven, recepten publiceren en fotograferen en heeft ondertussen al vijf kookboeken gemaakt en een eigen webshop met spullen gelanceerd om koolhydraatarm te eten en koken. Alle gerechten op Oanhskitchen.nl zijn bedoeld om de koolhydraatinname te beperken en bij ieder recept staat de hoeveelheid aan koolhydraten vermeld. Benieuwd naar haar kookboeken? Bekijk ze in onze winkel.
Francesca Kookt
Francesca houdt van eten en kan er intens van genieten, en dat zie je terug in haar recepten! Als je in de zoekbalk van Francescakookt.nl op ‘koolhydraatarm’ zoekt, krijg je een keur aan gerechten te zien die prachtig zijn gefotografeerd. Courgettepasta met walnootpesto, peer-pastinaaksoep, maïssoep met kokos en geroosterde kip; slechts een opsomming van de vele overheerlijke kookideeën.
Dus, wat eten we vandaag? Mocht je er nog niet uit zijn, kijk dan op onze receptenpagina voor jouw dagelijkse portie inspiratie.
Minder zoet doet goed!
Kleine veranderingen hebben groots effect
Vaak zijn het kleine veranderingen in leefstijl die bij elkaar opgeteld een groot verschil kunnen maken. Wat kun jij nou doen om te zorgen dat je net wat gezonder leeft op een doordeweekse dag? Want je mag heus nog weleens een ‘snoepdag’ hebben; suiker is niet verboden bij diabetes. Zolang je maar onthoudt: zondigen mag, maar doe het met mate.
Weg met dat suikerklontje
Hierbij vijf praktische tips die al een stuk kunnen schelen op de weg naar een gezondere leefstijl
- Weg met dat suikerklontje
Doe je vaak suikerklontjes in je thee of koffie? Probeer om daarvan af te komen. Ook bijvoorbeeld honing of kokosbloesemsuiker vallen onder zoetstoffen, ook al zijn ze ‘natuurlijk’. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers of geraffineerde suikers. - Eet fruit in plaats van het te drinken
Als je zin hebt in een stuk fruit, eet je vaak 1 appel of 1 sinaasappel. In sapjes gaan al snel meerdere stuks fruit om aan 200ml drinken te komen, wat gelijk is aan een groot glas. Hierdoor krijg je dus in een keer te veel suikers binnen en niet de vezels! - Weg met de frisdrank
Hoe lekker een koud glas cola ook mag zijn, in een glas cola zitten minstens 6 of 7 suikerklontjes. Ga maar na als je een heel flesje cola opdrinkt. Dit geldt natuurlijk niet voor light frisdranken die gezoet zijn met bijvoorbeeld aspartaam of stevia. Vind je water te saai, drink dan eens suikervrije limonade of voeg een smaakje toe. - Stop met sportdrankjes
Energiedrankjes of sportdrankjes zijn echt niet per se nodig. Probeer eens kokoswater om vochttekort na een inspanning aan te vullen. Even wennen aan de smaak, maar je gaat het vast en zeker heerlijk verfrissend vinden. - Snack alleen op je ‘snoepdag’
Misschien ben je gewend om een koekje bij de thee te nemen of als tussendoortje iets zoets of hartigs te pakken. Doorbreek dit patroon door het bijvoorbeeld bij een stuk fruit, een rijstwafel of een handje noten te houden.
Minder suiker, meer gezonde voedingsstoffen
Kortom: wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings. Bekijk daarom eens wat vaker het etiket van producten om de suiker te herkennen. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten ook nog eens veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Je bloedglucose zal een stuk stabieler blijven en minder hoge pieken en dalen kennen als je de voedingsmiddelen met toegevoegde suikers beperkt.
Eetadvies diabetes type 2
Als je overgewicht hebt, heb je een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rondom de buik zit. Een gezonde leefstijl, meer bewegen en gezonde voeding, helpt om af te vallen en kan zo bijdragen aan het voorkomen van diabetes type 2. Wil je weten wat je het beste wel en niet kunt eten? Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt voor voedingsadviezen.
Mensen met diabetes type 2 hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Vandaar dat het ook wel suikerziekte wordt genoemd. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van diabetes type 2 en het verminderen van de complicaties.
Gezonde voeding
Voor mensen met diabetes type 2 is het net als voor iedereen belangrijk om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast zijn de adviezen voor mensen met diabetes type 2 extra gericht op: een gezond gewicht bereiken en behouden, veel bewegen, de bloedsuikers onder controle houden en goed zorgen voor hart en bloedvaten.
Voedingsadviezen
Van gezond eten heb je extra plezier als je diabetes hebt. Maar wat is gezond? Daarover bestaan veel verschillende meningen. Dit zijn betrouwbare adressen als je voedingsadvies wilt krijgen:
Diabetesvereniging Nederland (DVN)
Diabetesvereniging Nederland behartigt de belangen van mensen met diabetes en biedt daarnaast informatie en deskundig advies over diabetes. Zo ook gerichte voedingsadviezen over onder meer koolhydraten, koffie en thee, zuivelproducten en vis.
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum is voor iedereen wel bekend, deze organisatie is al sinds 1941 actief om ons van gezonde en gevarieerde voedingsadviezen te voorzien. Zij geven onder meer advies voor mensen met diabetes, voor wie het, net als voor iedereen, belangrijk is om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Met onder andere voldoende groente en fruit, zachte smeer- en bereidingsvetten, volkorenproducten, vis, peulvruchten, noten, zuivel en water en thee.
Diabetesfonds
Het Diabetes Fonds betaalt onderzoekers om betrouwbare adviezen te halen uit het vele bestaande onderzoek. Die adviezen over gezond te eten bij diabetes lees je op hun website, plus honderden lekkere en gezonde recepten.
Diëtist
Je kunt uiteraard ook persoonlijk advies en begeleiding vragen aan een diëtist. Erkende diëtisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Adressen vind je op de website van de vereniging. Er is ook een vereniging van diëtisten die zich hebben gespecialiseerd in diabetes, dat is de DNO.
Diabetesverpleegkundige (DVK)
Diabetesverpleegkundigen hebben zich gespecialiseerd in de zorg rondom mensen met diabetes. Zij geven voorlichting, instructie, begeleiding en praktische hulp aan mensen waarbij diabetes is geconstateerd. Ze werken samen met een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Bij je huisarts kan je er meer informatie over inwinnen.
Wil je meer informatie en tips bij diabetes? Lees dan meer op Voluit Leven met Diabetes, vrijwel elke dag worden nieuwe artikelen toegevoegd. Volg jij onze facebookpagina al voor de laatste updates?