Gaat diabetes en topsport samen? Profwielrenner Brian Kamstra over diabetes en de mogelijkheden.

Kun je hetzelfde bereiken als iemand die geen diabetes heeft als je topsporter bent? Met de juiste medische begeleiding en een beetje wilskracht kun je uiteindelijk een heleboel meer dan je denkt.

In 2013 te horen krijgen dat je diabetes type 1 hebt en dik twee jaar later een contract krijgen als profwielrenner bij wielerploeg Team Novo Nordisk in de Verenigde Staten. Een ploeg met alleen maar renners met diabetes (type 1). Het overkwam Brian Kamstra uit Assen. Een carrière in de topsport is de sportman niet geheel onbekend. Vóór de diagnose won Kamstra vier keer de nationale crosscountry titel bij het hardlopen en deed hij zelfs mee aan het Europese Kampioenschap cross in Velenje, Slovenië.

Opluchting na diagnose DM1
Het doel om op hoog niveau te presteren in Europa kwam tot een halt na een periode van tegenvallende prestaties, gewichtsverlies en vroegtijdige vermoeidheid en energieverlies tijdens trainingen en wedstrijden. Na een tweede bloedonderzoek bleek het vermoeden al te kloppen: diabetes type 1. Voor de toen 19-jarige Brian geen shockmoment, maar ‘opluchting’: “Doordat ik problemen had in mijn sport wilde ik graag een oorzaak vinden voor de tegenvallende prestaties. Later, toen ik mij wat meer ging verdiepen in diabetes type 1, kwam ik erachter dat het best wat voeten in de aarde heeft”.

Bij toeval ontdekt
En dan heb je ineens diabetes mellitus. Voor de atleet uit Assen geen reden om te geloven dat sporten (al dan niet op hoog niveau) geen optie meer is. Na deelname aan de Diabetes Classic in 2014, een liefdadigheidsevenement georganiseerd door collega-wielrenner Martijn Verschoor, werd Brian door organisator Verschoor uitgenodigd om mee te gaan op trainingskamp van Team Novo Nordisk. Daar bleek Kamstra zo goed uit de voeten te kunnen op een racefiets dat hij werd gevraagd om te komen fietsen voor de ploeg.

Acceptatie en geloven in jezelf
Kamstra geeft vooral als tip om goed op voeding te letten en je conditie te accepteren, maar ook dat diabetes je niet tegen hoeft te houden in het bereiken van je doelen. “Het is vooral belangrijk om nauw samen te werken met je diabetesarts en een voedingsdeskundige. Daarnaast moet je een sport zoeken waar je plezier uit haalt”.

Meer tips krijgen over sporten en diabetes? Lees eens de blogs van fysio’s Erik Jan Elzinga, Rommie Dijkman en Kevin Bekhof!

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!