Hoe overgewicht als krachttraining beschouwen? Fysio Erik Jan Elzinga legt uit.

Overgewicht zelf kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid en iemand ernstig belemmeren in zijn of haar dagelijkse bezigheden. Het meesjouwen van die extra kilo’s kan echter ook in het positieve worden getrokken. De extra ballast door overgewicht is als het ware een krachttraining voor het lichaam. Op Voluit Leven met Diabetes lees je waarom!

Rugzak met overgewicht
Stel: je hebt een rugzak gevuld met gewichten die je lopend mee moet sjouwen op een tripje naar de supermarkt. Als die rugzak zo’n dertig kilo weegt zal dat vrij zwaar aanvoelen en kan het zijn dat je aan het einde van de rit buiten adem bent. Ook al is het onprettig, je hebt wel meteen flinke krachttraining gedaan.

Zo kun je dus de overtollige kilo’s aan overgewicht ook beschouwen. Het kan alleen als iets negatiefs worden gezien, of je probeert van het negatieve ook iets positiefs te maken om jezelf mee te motiveren. Mensen met overgewicht tillen dagelijks al die kilo’s mee. Onbewust dus iedere dag krachttraining. Het lichaam werkt namelijk continue om deze zogenaamde rugzak mee te slepen.

Goede basisconditie
Het uiteindelijke doel is dus om een steeds minder zware rugzak mee te hoeven tillen, terwijl je wel sterker wordt. In mijn opzicht is de basisconditie van mensen met overgewicht dus relatief goed ontwikkeld. Het is een extra motivatie om die kilo’s kwijt te raken. Wat je dan namelijk krijgt is dat het vervelende gevoel, zowel lichamelijk als mentaal, verdwijnt. Vervolgens houd je wel de opgebouwde kracht en conditie eraan over.

Bang om spierpijn te krijgen? Fysio Rommie legt uit waarom dat helemaal niet slecht is.
Bekijk hier alle expert verhalen op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Volg ons actief en krijg toegang tot vele extra’s!

Wil je de volledige inhoud bekijken? Maak dan een gratis account aan.
  • Lees alle premium content
  • Gratis receptenboekjes
  • Unieke aanbiedingen
  • Extra kortingen

Misschien interesseert dit je ook?