Wie de kookboeken van Pascale Naessens goed bestudeert, leest daar een duidelijke boodschap in. De Vlaams culinair auteur probeert via haar koolhydraatarme recepten niet alleen maar een gezond voedingsadvies over te brengen. Haar achterliggende gedachte is namelijk ‘dat je voeding niet moet benaderen met het verstand, maar met je gevoel’.

Benader voeding gevoelsmatig
Op de vraag of voeding emotie is, antwoordt Naessens volmondig ja. Voor de Vlaamse is eten klaarmaken ‘pure liefde’, ‘een extra dimensie’. ‘Voor mij is eten niet alleen functioneel, maar een totaalbeleving. Het is naar mijn idee zó belangrijk om stil te staan bij wat je in je mond stopt, om daarvan te genieten. Dat je echt bij jezelf denkt: Ik mág hier van eten.’

Andere manier van eten
Naessens kan zich soms behoorlijk opwinden over de klassieke manier waarop naar voeding wordt gekeken: Calorieën tellen, voedingsproducten schrappen, minder mogen eten. Het werkt volgens de Vlaamse helemaal niet. ‘Jezelf uithongeren en dingen ontzeggen werkt niet, dat is echt gedoemd te mislukken.’

‘Wat volgens mij het belangrijkste is, is dat je lichaam je vanzelf vertelt wat voor jou werkt en wat niet. Het is ontzettend achterhaald om te denken dat er één manier van eten is die voor iedereen werkt. Ik merk dat zelf ook. Mijn bloedsuikerspiegel piekt bijvoorbeeld gigantisch als ik te veel (geraffineerde) koolhydraten eet. Daar heeft overigens niet iedereen last van. Al werkt calorieën tellen voor  niemand, dat is intussen wetenschappelijk bewezen. Het draait om de kwaliteit van de voeding, niet om het aantal calorieën’.

Lekker eten mág
Hoewel steeds meer duidelijk wordt dat gewicht verliezen of een koolhydraatarm dieet volgen niet draait om calorieën tellen of vetten vermijden, is dat volgens Naessens jammer genoeg niet bij iedereen bekend. ‘Ik hoor nog zo vaak mensen zeggen “ik mag dus wél lekker eten” of “ik eet nu lekkerder dan voorheen”.’

Gezond eten is eigen verantwoordelijkheid
‘Ik kan me inbeelden dat koolhydraatarm eten best een grote stap is voor sommigen. Ik zeg daarom altijd tegen mensen dat ze het eens drie dagen een kans moeten geven. Ontdek wat goede voeding met je lijf doet, hoe het erop reageert. Hoe het is om dicht bij jezelf en de natuur te blijven. Betekent wel dat je ervoor open moet staan, anders lukt het niet. Ik voel de wil om mensen te empoweren, om ze te laten zien hoe lekker natuurlijke voeding is. Maar het blijft wel jouw leven en dus jouw verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid draag je zelf.’

Koken met maar 4 ingrediënten
Die eigen inzet hoeft niet moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat bewijst de kookboekenschrijfster in het kookboek “Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten”. In haar tiende kookboek gaat ze ‘back to the roots’, door simpele recepten met weinig werk aan te bieden. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken als het gaat om bereidingstijd. Zo zijn er recepten die in tien minuten op tafel kunnen staan, en gerechten waar je 25 minuten voor in de keuken staat. Ontdek ook haar andere kookboeken.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!