Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een zeer koolhydraatarm dieet waarbij je voornamelijk vetten, weinig eiwitten en maximaal 20 koolhydraten per dag eet. Het dieet is ooit ontwikkeld voor epilepsiepatiënten maar blijkt ook erg effectief te zijn om af te vallen en heeft veel voordelen als je diabetes hebt.

Hoe werkt het ketodieet? 

Als je weinig koolhydraten eet maak je ook weinig insuline aan. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is om glucose om te zetten gaat het lichaam vetten verbranden om aan energie te komen. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ketonen. Wanneer je lichaam ketonen gebruikt als brandstof in plaats van glucose, komt het in ‘ketose’.

Voordelen van het ketogeen dieet met diabetes

Het ketogeen dieet heeft een gunstige werking voor mensen met diabetes. Omdat je met dit dieet vet verbrand in plaats van glucose blijft je bloedsuikerspiegel laag, vermindert de behoefte aan insuline en herstelt de insulinegevoeligheid na verloop van tijd. Bij diabetes type 1 is de bloedsuikerspiegel makkelijker te beheersen met geïnjecteerde insuline, omdat de bloedsuikerspiegel slechts licht stijgt na de maaltijd. Een belangrijk voordeel voor mensen met diabetes type 2 met overgewicht is het gewichtsverlies.

Risico van het ketonendieet

Naast voordelen brengt het dieet ook risico’s met zich mee. Ketonen verzuren het bloed. Bij teveel ketonen in het bloed bij mensen met diabetes type 1 kan deze verzuring tot een ketoacidose leiden. Bij ketoacidose is het belangrijk om snel contact op te nemen met je arts.

Ons advies voordat je begint aan het ketogeen dieet:

  • Zoek begeleiding: Wij adviseren om het ketogeen dieet alleen te volgen na overleg met je arts of diëtist. Zij kunnen inschatten of de diabetesbehandeling en dosering van eventuele medicijnen aangepast moeten worden en of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
  • Meet de hoeveelheid ketonen in je lichaam gedurende het dieet. Begin hiermee zodra je signalen van ketose opmerkt.
  • Neem contact op met je arts zodra je signalen van ketoacidose opmerkt

Wanneer ben je in ketose?

Als je het ketogeen dieet volgt is het de bedoeling dat je in ketose komt. Maar hoe weet je of dat is gelukt? Er zijn signalen waaraan je dat kunt opmerken, zoals: 

  • Vaker moeten plassen
  • Droge mond
  • Slechte adem
  • Meer energie, minder honger

Een te lage hoeveelheid ketonen is niet effectief, een te hoge hoeveelheid kan erg gevaarlijk zijn. Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid ketonen in je bloed hebt kun je deze meten. Dit kan op drie manieren:

  • Adem: Aceton meten met een ademtester
  • Urine: Acetoacetaat meten in de urine
  • Bloed: BHB-waarden meten met een bloedketonenmeter

Het aflezen van BHB-waarden met een bloedketonenmeter

Er zijn bloedglucosemeters die ook ketonen kunnen meten door middel van ketonenteststrips. Nadat je de druppel bloed op de strip hebt gelegd, wacht je tien tellen. Het bloedniveau van beta-hydroxybutryaat wordt aangegeven in mmol/L. De optimale ketose is tussen 1.5 en 3.0, maar dit kan per persoon en situatie verschillen. Het is afhankelijk van veel factoren zoals genetische factoren, dieet en fysiek activiteit. In onderstaande tabel kun je de mate van ketose aflezen horend bij de concentratie BHB in het bloed. 

Bloedconcentratie (millimolaire)Conditie
< 0.2niet in ketose
0.2 – 0.5lichte ketose
0.5 – 3.0voedingsketose
3.0 – 6.0uithongeringsketose
15 – 25keto-acidose
bron: Voedingscentrum en https://keto.nl/ketonen/testen-op-ketonen

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!