Conditie opbouwen als je diabetes type 2 hebt? Hoe doe je dat? Fysiotherapeut Erik Jan Elzinga en zijn collega Rommie Dijkman zijn fysiotherapeuten die veel met diabetes type 2-patiënten werken. Ze bloggen voor VLDP over hun ervaringen en geven tips en tricks over bewegen op een verantwoorde manier.

Ouderen en diabetes
Erik Jan en Rommie Dijkman zijn collega’s bij Vellinga ADfysio in Heerenveen en waren jaargenoten op de opleiding fysiotherapie aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Rommie heeft gekozen voor specialisaties volwassenentherapie en sport. Erik Jan richt zich op ouderenzorg en sport. “De keuze voor ouderen heb ik heel bewust gemaakt. Ik wilde me hierin verdiepen omdat er sprake is van een zogenoemde dubbele vergrijzing; er komen steeds meer ouderen en binnen deze groep neemt het aantal 80-plussers toe. Ik vind het een extra uitdaging om deze leeftijdsgroep te ondersteunen.”

Voeding in combinatie met beweging
Gezond leven is voor Erik Jan een vanzelfsprekendheid. Vijf keer krachttraining in de week en een uitgestippeld voedingsschema. “Ik vind het belangrijk om erop te letten hoeveel koolhydraten, calorieën en suikers ik binnenkrijg. Wat zijn mijn basisbehoeften? Hoeveel verbrand ik op een trainingsdag en hoeveel kan ik dan ongeveer eten? Voeding is voor mij een hele belangrijke factor bij het sporten.”

Diabetes Trainingsgroep
Fysiopraktijk Vellinga ADfysio in Heerenveen start binnenkort met een diabetesgroep, waarvoor Erik Jan zich als begeleider inzet. De trainingsgroep richt zich vooral op het verkennen en vergroten van de fysieke belastbaarheid. Vooral het plezier in bewegen staat daarbij centraal. Ook informatie over voeding in combinatie met diabetes is een belangrijke pijler. Leren dat beweging en een andere manier van eten de kwaliteit van leven kan vergroten is daar een voorbeeld van.

Conditie verbeteren met diabetes
“Hoe mooi zou het zijn als mensen die bij wijze van spreken puffend en steunend de trap oplopen hun conditie kunnen verbeteren?” Erik Jan en zijn collega Rommie zullen vooral tips en tricks op het gebied van beweging delen, zodat mensen meer grip krijgen op hun ziekte. “Het opbouwen van meer conditie maakt ook dat je je minder beperkt voelt en dat je mentaal lekkerder in je vel zit waardoor je in een opwaartse spiraal terechtkomt.”

Genoten van deze blog? Er zijn nog een heleboel andere (expert) verhalen om te lezen!

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!