Wat is een leefstijl?

Je leefstijl is de manier waarop je leeft en de gewoonten die daar bij horen. Het omvat de manier waarop je omgaat met alles wat invloed heeft op je welzijn en gezondheid, zoals wat je eet, hoeveel je beweegt en sport maar ook of je rookt, goed slaapt en stress hebt en welke middelen je gebruikt. Een gezonde leefstijl maakt je weerbaar, een ongezonde leefstijl kan je daarentegen ziek maken.

Een gezonde leefstijl, wat is dat?

Iedereen heeft zijn eigen unieke leefstijl. Die kan zowel gezonde als ongezonde gewoonten bevatten. Hoe ziet jouw dagelijkse routine er uit? Je kan de kenmerken van je leefstijl onderverdelen in de zes pijlers voeding, beweging, slapen, stress, middelen (zoals alcohol en roken) en verbinding. Deze pijlers zijn het meest van invloed op je gezondheid en hoe je je voelt.

Misschien eet je heel gezond en beweeg je voldoende maar rook je en slaap je te weinig. Of je sport wekelijks maar door de weeks zit je veel alleen thuis, zonder regelmatig een ommetje te maken. Bijvoorbeeld tijdens je werk. Is er nog winst te behalen in jouw leefstijl?

Voeding

Een gezond voedingspatroon is de basis van een gezonde leefstijl. Maar wat is dat nu precies? En hoe houd je het vol? Want wat bij de één werkt, hoeft bij een ander totaal niet aan te slaan. Het gaat erom dat je een gezond voedingspatroon vindt dat bij jou past. In de Voedingsrichtlijn Diabetes vind je voedingspatronen die helpen om de bloedglucosewaarde in balans te houden en langer gezond te blijven.

Voldoende bewegen

Bewegen helpt om op een goed gewicht te komen en te blijven. Door te bewegen daalt (meestal) de bloedglucose en gaat de insuline beter werken. Ook neemt de insulinegevoeligheid van je lichaam toe. Hierdoor heb je minder insuline nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Het is mooi als bewegen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van je dagelijks leven. Lees hier hoeveel beweging je nodig hebt.

Slaap

Rust is net zo belangrijk als goede voeding en beweging. Rust in je lichaam en geest zorgt voor meer energie, betere hormoonbalans en indirect ook voor gezondere voedingskeuzes. Als je diabetes hebt is een goede nachtrust en een vast slaapritme van belang. Wanneer je korter dan 6 uur slaapt per nacht dan verstoort dit je bloedglucosewaarde. Ook kan je insulinegevoeligheid afnemen. 

Stress

Stress heeft direct invloed op je bloedglucose. Het stresshormoon adrenaline speelt hierin een belangrijke rol. Veel mensen zijn continu een beetje gespannen, vaak zonder dat ze het doorhebben. Als de stresshormonen lange tijd iets verhoogd zijn, heeft dat gevolgen voor je gezondheid.

Gebruik van middelen

Roken: Rokers hebben een verhoogde kans om diabetes te krijgen. Als je rookt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline, het hormoon dat je bloedglucose in evenwicht houdt. Ook worden de cellen ongevoeliger voor insuline. Het is dus altijd een goed idee te (proberen te) stoppen met roken. Wil jij stoppen met roken? Zoek hulp. Stichting Stop bewust helpt je daarbij met gratis advies. Start met de stopwijzer.

Alcohol: Voor iedereen die alcohol drinkt geldt: geniet, maar drink met mate. Zeker als je diabetes hebt. Alcohol draagt bij aan de verlaging van je bloedglucosewaarde. Dit merk je alleen niet meteen. Een glaasje op zijn tijd kan best, maar beperk het gebruik van alcohol en wees je bewust van de mogelijke effecten op je bloedglucose. Lees meer over diabetes en alcohol.

Drugs: Drugs gebruiken is niet verstandig voor je gezondheid. Maar als je diabetes hebt, moet je extra oppassen. Veel soorten drugs beïnvloeden zowel je hongergevoel als je vermogen om helder na te denken. Zorg dat je weet waar je op met letten met diabetes en drugs en overweeg om ermee te stoppen.

Medicijnen: Vaak heb je naast een gezonde leefstijl ook medicijnen nodig om gezond te blijven. Zorg dat je goed weet wat je gebruikt en waarvoor. Bespreek ook regelmatig met je zorgverlener of je medicijnen nog passen bij je gezondheid. Meer weten over de verschillende soorten medicijnen voor diabetes? Lees dan het e-book over de behandeling van diabetes type 2.

Werken aan een gezonde leefstijl

Is er bij jou nog winst te behalen in je leefstijl en wil je daar iets in veranderen? Dan hebben we tips voor jou:

  • In het boek ‘Een shotje leefstijl’ legt huisarts Jacqui van Kemenade op praktische wijze uit wat een gezonde leefstijl precies inhoudt. Het is het speerpunt van de behandeling voor diabetes, maar ‘met alleen minder eten en meer bewegen schieten we mensen met diabetes enorm tekort’, aldus Van Kemenade.
  • Krijg grip op je diabetes met de online cursus ‘Leven met diabetes type 2’. Leer in 7 stappen voluit leven met je diabetes type 2. De online cursus bestaat uit een mix tussen theorie, praktische opdrachten, contact met een coach en online bijeenkomsten met andere deelnemers.
  • Wordt lichamelijk en geestelijk fitter en krijg een gezondere leefstijl met deze 7 tips van leefstijlcoach Meijke van Herwijnen.
  • Durf om hulp te vragen aan een partner of vriend(in) als je je leefstijl wilt aanpassen. Onderzoek laat zien dat je kans van slagen dan groter is.
  • Een kookboek met handige weekmenu’s en praktische tips kan helpen als je gezonder probeert te eten.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!