Rust door fractalen

In de wiskunde, in kunst en natuur vind je ze volop: fractalen. Het zijn oneindig gedetailleerde geometrische figuren die zichzelf herhalen. Elke steeds kleinere fractaal komt overeen met de hoofdfiguur.

Denk aan het hart van zonnebloemen. Al die pitjes vormen een prachtig patroon dat naar het midden toe steeds verfijnder wordt. Ook varens in je tuin of het bos vertonen een opvallend fractaal patroon. En ook in dennenappels of gewoon de takken van bomen zie je het duidelijk terug. Grotere regelmatige structuren die kleiner en kleiner worden. En wat te denken van die romanesco op de Italiaanse markt?

Voor ons brein zijn fractalen rustgevend blijkt uit onderzoek, en waarschijnlijk ligt dat aan de basis van waarom natuur zo rustgevend is. Er zijn onderzoeken die laten zien dat het kijken naar fractale patronen kan bijdragen aan stressvermindering en dat is weer goed voor je bloedglucose. Moeder Natuur is een ware kunstenaar!

Ga deze zomer eens op zoek naar fractalen in de natuur. En leg ze bijvoorbeeld vast met je camera. De mooiste fractalen kun je afdrukken en inlijsten. Hang ze op je slaapkamer en kom daar tot rust.

Ontspan met Doodlen (of: droedelen)

Bij deze vorm van tekenen denk je niet of nauwelijks na en maak je krabbels, schetsjes, motieven, patronen (fractalen), lijnen en cirkels. Doodlen kan stress verminderen. Zie het als een vorm van meditatie, omdat het de rustige staat van je brein activeert. Doodlen kan altijd en overal. Met potlood, fineliner, stift, in een notitieboekje, op een bierviltje, op een servet…

Creëer je eigen vormen

Deze vakantie neem je wat meer naalden mee. Namelijk niet alleen je insulinepen en setje voor de vingerprik, maar ook een naald om te vilten. En wat plukjes wol. Door met de viltnaald in de wol te prikken, creëer je vormen. Hoe meer je prikt op een plek, hoe vaster en platter de wol daar wordt. Op YouTube en Pinterest doe je, ook als beginner, leuke ideetjes op. Maak bijvoorbeeld een hanger voor aan de achteruitkijkspiegel van de camper of auto of ga helemaal los en vilt een slinger voor je kampeerplek.

Stapelen

Op een keienstrand of bij een rivierbedding liggen vaak tal van stenen en steentjes. Zoek wat plattere stenen van verschillende grootte en ga stapelen. De grootste stenen onderop, de top van de toren wordt gevormd door het kleinste steentje. Wie maakt de grootste toren?

Kopieer een schilderij

Bezoek je een museum vol schilderijen? Kies een schilderij en koop er een kaart van in de museumwinkel. Thuis of op je vakantieadres kun je aan de slag. Kleur, schilder of knip en plak het schilderij na. Het doel is niet een zo goed mogelijke kopie. Doel is dat je er plezier aan beleeft. Bonus: door het schilderij na te maken, kijk je uitgebreider naar kunst en let je op ieder detail.

Heb jij een kunstwerk gemaakt? Deel een foto met ons in een reactie op dit bericht op Facebook. We zijn benieuwd naar alle creaties!

Bron: Diabc juli 2024, geschreven door Christel Vondermans. Benieuwd naar andere artikelen in het ledenmagazine Diabc? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!