Uitgestelde zorg

Na de lockdown in maart viel een deel van de zorg aan mensen met diabetes weg. Jaarcontroles werden vooruitgeschoven, mensen durfden niet naar het ziekenhuis of de huisarts, of hun afspraak werd afgebeld. De zorg verschoof in een klap van zeer dichtbij naar zorg op afstand. Goede zelfzorg is daarom van belang.

Anders dan normaal

De diabeteszorg start nu weer op, maar wel anders dan je misschien gewend bent. Zorgverleners hanteren een urgentielijst, dus wellicht ben je niet meteen aan de beurt. Dring, zeker bij klachten, aan op een afspraak: je hebt er recht op. Kaderhuisarts Diana Rietdijk van huisartenpraktijk De Angstel in Breukelen: “We hebben veel consulten omgezet naar beeldbellen of telefoneren. Bij twijfel juist bellen, want er is nog steeds veel mogelijk via videobellen en we bezoeken ook patienten thuis indien nodig.”

Hoe zorg je goed voor jezelf?

Het is van belang om je eigen gezondheid goed in de gaten te houden, zowel fysiek als mentaal. Goede zelfzorg maakt de kans op complicaties kleiner en nog een prettige bijkomstigheid: je zit beter in je vel. Maar hoe zorg je goed voor jezelf terwijl je routine overhoop ligt en je vaker thuis zit?

  1. Zorg voor goede en afwisselende voeding. Beperk alcohol, suiker, frisdrank en vruchtensappen. Stop met roken.
  2. Wissel thuiswerken af met ontspanning. Wandel een stukje of lees een boek.
  3. Zorg voor voldoende beweging; dit versterkt het immuunsysteem. Door middel van thuissportlessen op YouTube, Nederland in Beweging op NPO1, fietsen, tuinieren of wandelen. En wees actief in huis (traplopen, opruimen).
  4. Verminder stress: zorg voor voldoende ontspanning en een goede nachtrust. De slaapvideo’s van VGZ kunnen je hierbij helpen.
  5. Zorg voor zo stabiel mogelijke bloedglucosewaarden. Schaf eventueel thuis een bloeddrukmeter en/of bloedglucosemeter aan.
  6. Stop nooit met medicatie zonder overleg.
  7. Bel op tijd met klachten die lijken op Corona. Bij koorts, hoesten of benauwdheid. Ook bij braken of diarree is het belangrijk om contact met je (huis)arts op te nemen.
  8. Voorkom isolement. Blijf in contact met vrienden en familie.

Bron: DIABC nr. 3 2020 – Dana Ploeger

Het Coronavirus (COVID-19) en diabetes

Voor informatie over het Coronavirus (COVID-19) en diabetes ga je naar dvn.nl.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!