Het wordt dus steeds drukker op de weg en op het fietspad. Dat is niet zonder gevolgen: het aantal ernstige verkeersongelukken met de elektrische fiets neemt toe, blijkt uit politiecijfers.

Ongeveer 87 procent van de dodelijke slachtoffers is ouder dan zestig jaar. Dat aantal is hoog, want de helft van de Nederlandse kilometers op een e-bike wordt verreden door mensen onder de zestig.

Waarom gebeuren er zoveel ongelukken met de elektrische fiets? Een mogelijke verklaring kan zijn dat een e-bike hogere snelheden kan bereiken dan een gewone fiets. Door de elektrische aandrijving kun je namelijk meer vaart maken. En dat kan het gevaarlijk maken. Fiets daarom veilig op een e-bike door deze vijf tips op te volgen.

5 Tips om veilig te fietsen met een elektrische fiets

  1. Ga op cursus
    De Fietsersbond geeft speciale workshops en cursussen om senioren veilig de weg op te laten gaan met een elektrische fiets. Ook ouderenbonden en gemeenten bieden geregeld cursussen aan. Lastige verkeerssituaties worden besproken en er wordt met de elektrische fiets geoefend.
  2. Koop geen te zware elektrische fiets
    Een te zware e-bike kan tot ongelukken leiden. Een zware accu kan bijvoorbeeld voor evenwichtsproblemen zorgen bij het op- en afstappen. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets? Lees dan de brochures van Veilig Verkeer Nederland
    .
  3. Stel een snelheidsbegrenzer in
    Veel ongelukken met elektrische fietsen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. Stel daarom een maximumsnelheid in op je elektrische fiets, dan weet je zeker dat je niet per ongeluk te hard gaat.
  4. Draag een fietshelm
    De hogere snelheden op een e-bike maken het fietsen comfortabeler, maar vergroten ook de kans om te vallen. Een goede fietshelm zorgt ervoor dat hoofdwonden en oppervlakkig letsel minder kans krijgen. Wees daarom verstandig en draag een helm.
  5. Houd rekening met medeweggebruikers
    Door de hogere snelheid van een elektrische fiets kunnen andere fietsers schrikken en onverwachte bewegingen maken. Laat daarom op tijd weten dat je eraan komt (bellen), houd een langere remweg aan en haal andere weggebruikers met veel ruimte in.

Misschien interesseert dit je ook?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!